НОВИНИ

На Хмельниччині тестують перші вироби з кольорової пшениці

12.01.2021 18:13
98faaa4928eaffdf


Пробну партію випічки з кольорових сортів пшениці цього року тестують у сільськогосподарському підприємстві села Кузьмин Красилівського району. Про це повідомляє Суспільне Поділля , пише agronews.ua.

Головний агроном Василь Косюк розповів: цілозерновий хліб та кондитерські вироби спечуть у власній пекарні підприємства з зерна, вирощеного на полях господарства. Агроном додає: багату антиоксидантами й мікроелементами продукцію поки не вироблятимуть в промислових масштабах, бо кольорового зерна ще замало.

Голозерний ячмінь й чорна та білозерна пшениця

Урожайність останній показник, на який зважають у вирощуванні кольорових зернових. Підприємство взяло напрямок на створення корисної їжі, каже директор Олег Білявець.

«Спеціальні сорти спельти, пшениці чорнозерні й голубозерні, ячмінь пігментований. Це функціональний продукт, який кожна людина має споживати щодня, котра дбає про те, що покласти собі в шлунок. Бо це той орган, який відповідає за здоров’я людини», – пояснює Олег Білявець.

В оболонці «Чорнобрової» пшениці антиоксидантів стільки ж, як у ягодах чорниці. За словами Олега Білявця, це підтверджують науковці, яких запрошують на підприємство для навчань.

«Плануємо створити наукову лабораторію і кафедру для роботи науковців над сортами хелсі-фуд. Ми не хочемо бути одноманітними, ми хочемо бути унікальними і створювати продукт, який має додаткову цінність», – каже директор.

Насіння кольорових зернових купували в селекційних українських інститутах. Чорної спельти, каже головний агроном, селекціонери надали всього 25 кілограмів, і тепер ця напівдика пшениця росте на площі 50 сотих.

«Білявої» пшениці посіяли восени 2 гектари, з яких планують намолотити до 10 тонн зерна. «Чорноброва» озима росте на площах 10 гектарів. Насіння надав одеський селекційний інститут.

«Вони на Одещині не змогли висіяти зовсім, в листопаді сіяли, і озимина тільки наклюнулася і дуже раді, що нам передали, бо в нас умови набагато кращі, і ми маємо сходи», – каже агроном.

Старший науковий співробітник Одеського селекційного інституту Сергій Поліщук телефоном розповів: у гонитві за високими врожаями хлібороби втратили якість. Тому світ повертається до зернових, які мають біологічну цінність.

«Ці компоненти знаходяться в кольоровому матеріалі, у кольорових злаках. Це чорнорзерна пшениця, це пшениця з синім кольором, це озерний ячмінь, також він має чорний колір, синій колір. Світ виходить на здорове харчування», – пояснює Сергій Поліщук.

З його слів, адаптовані до українських кліматичних умов кольорові сорти зернових — результат праці його та колег-селекціонерів за 10 років.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: