НОВИНИ

На Хмельниччині посівну ранніх ярих заплановано провести в стислі строки

21.02.2019 17:17

Науковці та метеорологи Хмельниччини разом з аграріями-практиками обговорили питання кліматичних змін, їх впливу на озимі та строки проведення посівної ранніх ярих культур. На даний час стан озимих зернових в області не викликає тривоги, у доброму та задовільному стані перебуває 98% посівів. Однак науковці радять агрономам не заспокоюватись, а головне — забути старі правила про те, що зимові місяці — це пора спокою на полях. Навпаки, спонукають розпочинати польові роботи уже тепер. Насамперед йдеться про перше підживлення озимини, пише golos.com.ua.

За даними обласного Департаменту АПР, до середини лютого вже вдалося підживити третину площ під озимими. Весняну посівна кампанію планують розпочати з середини березня. І хоча строки доволі ранні як для Хмельниччини, за останні п’ять років календар посівної істотно прискорився. І пов’язано це насамперед із кліматичними змінами.

«Досить м’які зими швидко переходять у літо, майже минаючи теплу і вологу весну — найбільш придатний час, щоб заробити насіння в землю. Ґрунти висушуються майже раптово, тому аграріям не варто нехтувати такими правилами, як закриття вологи, швидка посівна кампанія і навіть проведення робіт вночі, щоб сонце не витягувало дорогоцінну вологу з землі», — розповідають фахівці.

За даними метеослужби області, надалі в денну пору переважатимуть плюсові показники. Вночі температура падатиме до кількох градусів морозу, значних опадів не прогнозується. Тож існує ризик, що брак вологи на полях може спостерігатися вже в лютому.

Щоб зменшити ризики від впливу посухи, посівну ярої пшениці планують розпочати в середині березня. Під цю культуру в області відвели майже 10 тис. га. Заплановано розширити площі під ярим ячменем — до 97 тис. га проти минулорічних 80 тис. га.

У ранні строки планують сіяти горох. За останні роки площі під цією бобовою змінювались від 3 до 15 тис. га, залежало від попиту і ціни.

Про пізні культури поки що говорити рано, проте в господарствах готуються до швидкої посівної. А щоб вона не розтягувалася в часі, уже тепер налаштовують техніку, запасаються насінням та хімікатами.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: