ВАЖЛИВО

На Херсонщині викидають урожай

16.03.2021 10:01
0001_21

Є час збирати врожай, і є час його… викидати. У Генічеському районі Херсонщини обурюються місцеві автолюбителі – просто на узбіччі тутешньої автотраси хтось додумався вигорнути кілька тонн пророслої цибулі. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Вона утворила два здоровезні “кургани”. Огляд прилеглої до дороги території це, звичайно, не поліпшує, та й “аромати” на під’їздах специфічні. Тож автолюбителі у соціальних мережах закликають знайти розкидача сміття, й зобов’язати його вивезти на полігон для утилізації побутових відходів вітамінну продукцію, що перетворилася на непотріб.

Однак проблема в тому, що такі купи в нас виростають повсюдно: то гнилі томати на пустирищі вигорнуть, то біля стихійного ринку купу непроданих кавунів залишать. Резонанс у громадах – відповідний. З цибулею те саме – восени закупівельні ціни на цей популярний овоч з “борщового набору” виявилися занизькими. Аграрії притримали його, але відчутного подорожчання продукції не сталося – її зібрали вдосталь. Тож цибуля псується, і її починають викидати будь-де, аби лише не платити за утилізацію.

“Восени за кілограм цибулі давали жалюгідні дві-три гривні. Ще й попит зменшився. У нашому господарстві її виростили півтори тисячі тонн, а до 350 тонн досі лежить на зберіганні. Вона в холодильниках, тож псується менше. Але біда в тому, що така cама проблема із капустою та бурячком. Упродовж зими закупівельні ціни зросли, але незначно. Хоча за подібний товар, тільки із-за кордону, просять “захмарні” суми. За цвітну капусту восени платили по сім гривень, а нині зайшов до супермаркету і бачу: лежить на прилавку нічим не краща імпортна цвітна капуста. Тільки… по 120 гривень за кілограм”, – розповів Леонід Кириченко, директор фермерського господарства “Зоря Каховщини” (Каховський район).

За обсягами збирання овочів Херсонщина щороку б’є рекорди: два мільйони тонн не межа. Місцева влада восени з гордістю звітує про черговий успіх. Але ніхто не досліджує й не інформує, яка частина тих рекордних врожаїв псується, не дійшовши до споживача. За одними оцінками, в різні роки втрати сягають до чверті того, що виростили, за іншими – до третини. Щоб перешкодити такому марнотратству, індивідуальним господарствам треба об’єднуватися й будувати сучасні сховища, налагоджувати переробку на місцях. Однак подібні проекти можна “по пальцях перелічити”. От і зростають купи овочів при дорозі…

Нагадаємо, що на Миколаївщині держпосадовці вкрали заарештований врожай.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: