НОВИНИ

На Херсонщині відроджують виробництво кавунового меду

15.12.2019 09:09
На Херсонщині відроджують виробництво кавунового меду

Кавуновий мед (бекмес) – унікальний продукт, який в Україні виготовлявся тільки на Херсонщині. Невеликими обсягами його виготовляють в області й зараз – на базі одного з господарств зеленого туризму. Про це розповів секретар ГС “Асоціація виробників Херсонського кавуна” Юрій Палічев, передає SEEDS.

Читай нас також у Viber та Telegram.

“Майже повна відсутність переробки кавуна на території Херсонщини негативно впливає на розвиток галузі. Під переробкою мається на увазі в першу чергу підготовка для продажу у свіжому вигляді. Сюди входить сортування, калібрування, мийка та охолодження кавунів, фасування у відповідну тару для відправлення на місця реалізації. Тільки після такої доробки кавуни згодні брати на реалізацію великі торговельні мережі, тим більше – закордонні покупці”, – зазначає Палічев.

Він вважає, що таких сортувально-логістичних центрів має бути не менше десяти на область. Але поки що громадська спілка веде переговори із господарствами і шукає бажаючих запустити принаймні один такий проєкт у якості пілотного, повідомляється на сайті Херсонської ОДА.

“Інше питання – що робити із некондиційною продукцією. Щоб виробництво кавуна було рентабельним, продукція повинна реалізовуватись максимально повно. І тут в нагоді стане відродження автентичних рецептів страв з кавуна, таких як кавуновий мед – бекмес, а також квашений кавун – продуктів, що є не тільки смачними, а ще й корисними, а головне – мають більшу додаткову вартість. Між іншим, бекмес – унікальний продукт, який в Україні виготовлявся тільки на Херсонщині. Невеликими обсягами його виготовляють в області й зараз – на базі одного з господарств зеленого туризму. Продукт користується гарним попитом серед туристів”, – розповідає Юрій Палічев.

За його словами, є ідеї щодо створення інноваційних продуктів з насіння кавуна, яке також має багато корисних властивостей. Сучасні тренди здорового харчування, а також цікавість споживачів до харчових новинок та екзотики повинні сформувати попит на такі продукти.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: