НОВИНИ

На Херсонщині цьогоріч зібрали 36 тис. тонн рису

10.12.2019 08:56
c453636b618a813570dbd4d0ab4ba864_M

У Херсонській області врожайність рису зросла в середньому на 0,2 т з га, перевищивши 6,2 т з га. За даними Департаменту АПР Херсонської ОДА, валовий збір культури знизився з 47 до 36 тис. т, передає Голос України.

«Недобір колосальний: понад 11 тис. т. Втім, пояснити тенденцію легко: адже порівняно з минулим роком площі під цією культурою в південних степах скоротилися, і досить помітно: з 7,7 до 5,8 тис. га», – розповідає директор Департаменту АПР Херсонської ОДА Олександр Паливода.

Читайте також: Україна має потенціал для експорту рису

За його словами, галузь рисівництва стала менш прибутковою. Адже через гарний врожай рису в Азії його оптові ціни на світовому ринку впали, що у свою чергу вплинуло на вартість вітчизняного рису.

«На початку «білих жнив» за кілограм рису-сирцю давали не більше 13 грн, хоча рисова крупа в торговельній мережі як коштувала 22-23 грн за кг, так і коштує. Потім ціна трохи зросла, проте фінансові втрати виробники вже отримали. На додачу, збільшилися й витрати аграріїв: рис – культура вологолюбна, а меліоратори підняли майже на третину тариф за транспортування води на плантації. От сільгосппідприємства та фермерські господарства й скоротили площі під рис, посіявши навзамін кукурудзу чи соняшник», – зауважив посадовець.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: