НОВИНИ

На Херсонщині тотально знищують лісосмуги

14.04.2020 13:02
https://agronews.ua/

Станом на теперішній час набула значних обертів тенденція тотального вирубування захисних лісових насаджень на всій території Великолепетиського району Херсонської області. Шкода від таких неконтрольованих рубок є колосальною щодо завданих збитків для навколишнього природного середовища. Про це повідомила пресслужба Великолепетиської РДА, пише agronews.ua.

Порядок видалення полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, який би передбачив відповідний механізм сплати їх відновної вартості, на разі не розроблено.

Як відомо, полезахисні лісові смуги та захисні лісові насадження виконують переважно природоохоронні функції. До захисних лісових смуг належать спеціально створені насадження лінійного типу для виконання кліматорегулюючих, ґрунтозахисних і водоохоронних функцій.

Основним їх завданням є захист ґрунту, доріг, населених пунктів та ін. від засухи, вітру, ерозії, тощо, а також поліпшення кліматичних та гідрогеологічних умов місцевості. Захисні смуги лісів вздовж доріг мають забезпечувати надійне збереження доріг і безпеку руху.

З метою виявлення та попередження фактів незаконної вирубки дерев у полезахисних лісових смугах, в межах наданих повноважень, посилено державний контроль за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів шляхом здійснення систематичних перевірок лісових масивів, лісосмуг, які примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць, тощо.

У разі виявлення фактів знищення або пошкодження лісових культур, полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об’єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень, а також незаконної порубки, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка винні особи будуть притягнуті до відповідальності, передбаченої статтями 65, 65-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» буде розрахована шкода заподіяна державі за самовільну порубку дерев.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: