НОВИНИ

На Херсонщині можуть «заморозити» ринок меду

12.02.2019 16:56

У Херсонській області пасічники б’ють на сполох – закупівельна ціна на мед їх не радує. Якщо влітку оптовики закуповували першокласний мед із соняшника або різнотрав’я по 50 грн/кг (при пасіці 40-50 вуликів це дозволяло заробляти), то восени вже по 30 грн/кг. Взимку ціна піднялася до 40 грн/кг, але надії на виправлення ситуації мало. про це повідомив глава Асоціації пасічників Херсонщини Юрій Лавріненко, пише «Новий день».

«Велика частина українського меду йде на експорт – за кордон. Але продають його не виробники, а посередники. І ці посередники пояснюють падіння закупівельних цін падінням попиту. Але, на мій погляд, вони просто не зацікавлені у тому, щоб просувати нашу продукцію в інших країнах, саме як бренд. Експортери побоюються, що з подорожчанням меду в іноземних торгових мережах пасічники теж захочуть, щоб їм за мед платили більше. І маржа посередника через це не виросте, і гроші на рекламу виявляться витраченими даремно», – зазначив Лавріненко.

Він наголосив, що якщо ціни все-таки продовжать падіння, то бджолярі змушені будуть або віддавати мед за безцінь, або припинити його продаж в очікуванні підйому цін.

«Такі часи на моїй пам’яті вже бували: викачав меду вдосталь, а його дівати нікуди, і сім’ю годувати теж нічим», – додає пасічник.

Роздрібна вартість меду в містах Херсонщини – 80-160 грн/кг, що як мінімум, удвічі більше оптових закупівельних цін.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: