НОВИНИ

На Херсонщині ферма «Лиманська коза» приймає туристів

13.04.2021 18:00
davay-podatsya-kozlyata-kozy

Еко-ферма “Лиманська коза” лише рік як почала приймати відвідувачів – приїжджають сюди не тільки херсонці, а й туристи з інших областей. Про це повідомляє “О, море”, пише agronews.ua.

Засновниця еко-ферми Олена Белозоренко розповіла, чому 8 років тому переїхали із Херсона у тихе село на березі лиману. Як вона з чоловіком Валерієм заснували тут власний еко-бренд крафтових сирів та чому пандемія лише посприяла розвитку справи.

Олена Белозоренко 20 років пропрацювала заступником директора із гастрольної діяльності у Херсонському театрі імені Миколи Куліша. Та якось вона з чоловіком Валерієм вирішили змінити життя та переїхали з міста до села. З того часу минуло вже 8 років. Тепер пара має свій еко-бренд, туристи приїжджають до них подивитися на кіз та скуштувати домашнього сиру.

“8 років тому ми переїхали до Станіслава. Ще 5 років я працювала у театрі – їздила на роботу до Херсона. Потім у мене почалися проблеми зі здоров’ям, довелося залишити роботу у театрі. У той час у нас вже було 2 кізочки. Ми завели їх через рік після того, як переїхали до Станіславу. Згодом почали розводити породистих кіз – це співпало з моїм звільненням із театру”, – розповідає Олена.

У театрі Олену не зрозуміли, навіть не хотіли відпускати з роботи. На ювілей свого колишнього керівника, директора театру Олександра Книги, Олена презентувала кошик із сирами власного виробництва. Спеціально для подарунку розробили із дизайнером наліпку. Так і народився бренд “Лиманська коза”. Тоді кіз було ще мало, і сиру виготовляли небагато. Донька пари – Владислава (була режисером у театрі Куліша) запропонувала приймати туристів на фермі.

Директор театру, де працювала Олена, подарував кілька столів та лавок, аби на фермі змогли приймати відвідувачів. А ще запросив до “Лиманської кози” своїх гостей з Одеси. Син Олени та Валерія, Володимир, організував для гостей екскурсію Станіславськими скелями. Це було у травні 2020 року.

Олена розповідає, вони з чоловіком переїхали до Станіслава, бо втомилися від міської метушні, а ще – хотіли бути ближче до природи. Кіз заводили для себе і не планували робити з цього бізнес, тому і не рахували, скільки витратили грошей.

Усе, що вдається заробити зараз, іде на догляд за козами і розвиток ферми. Спочатку на фермі було 2 кози. Потім Олена почала вивчати цю тему і дізналася, що породисті кози дають більше молока. Одна така коштує 2-3 тисячі гривень. Тоді вони придбали 2 кізочки та козла. З цього часу почали залишати козенят собі, обмінювати їх, вивчати інформацію про догляд за козами та приготування сирів. Зараз кіз вже – 16.

На території є альтанки для туристів, можна провести дегустацію для великої компанії, а можна розміститися родиною за окремим столом.

Усю роботу по фермі виконує Олена з чоловіком. “Я провожу дегустацію і розповідаю про кожен вид сиру, як він готується, з якої країни походить. Потім чоловік проводить екскурсію – розповідає про кіз. – розповідає Олена, – Всі кози у нас контактні, з ними можна фотографуватися, а ще їм подобається обійматися”.

Окремий бонус – це козенята: вони як діти, їх можна брати на руки, фотографуватися з ними.

Нагадаємо, що на Рівненщині відкрили перше виробництво крафтових сирів.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: