ВАЖЛИВО

На Харківщині сталася спроба рейдерського захоплення підприємства великого агрохолдингу

08.08.2020 10:07
rey22

26 липня 2020 року близько 20 невідомих у балаклавах спробували захопити аграрне підприємство «Труд 2012», що є частиною «Агроінвест Холдингу» – одного з найбільших агрохолдингів Харківської області.Як повідомляє пресслужба холдингу, пише agronews.ua.

Спільними зусиллями співробітників служби безпеки компанії і юристів спробу захоплення вдалося присікти. 

«Підприємство «Труд 2012» обробляє більше 2000 гектар землі в селі Медведівка Кегичівського району Харківської області. Останні кілька років на підприємство неодноразово виявлялися спроби силового тиску, але з прямою рейдерською атакою підприємство зіткнулося вперше», – відзначають в холдингу.

Дані попереднього розслідування свідчать, що у справі замішаний колишній директор підприємства — Володимир Басистий, зауважили у компанії.

Зазначається, що саме рейдерське захоплення розпочалося днем раніше – 25 липня – з арешту власника «Агроінвест Холдингу» Олега Кияшко. Зловмисник розраховував, що тільки він має право підпису документів «Труд 2012», і за час його незаконного утримання під вартою вони встигнуть захопити і переоформити підприємство. Однак завдяки прозорості та структурованості бізнесу агрохолдингу вдалося оперативно відреагувати, призначити нового директора Олександра Водоріза. Вже 27 липня він зміг потрапити на підприємство, а ще через два дні – почати попередній аудит.

«Первинна інвентаризація показала, що за останні три роки з компанії було виведено близько 20 мільйонів гривень. Ще на 200 тисяч – розкрадань техніки. Для того, щоб приховати факт злочину від аудиту, стара дирекція знищила всю технічну документацію і викрала сервер відеоспостереження компанії. Крім того, виявлено спробу зіпсувати систему зрошення і поливу вартістю 2 мільйони гривень», – наголошує новий директор «Труд 2012» Олександр Водоріз.

За його словами, не обійшлося і без розкрадань бюджету трудового фонду «виявлені системні недоплати працівникам впродовж трьох років, всього працівники недоотримали не менше 100 000 гривень».

Справи щодо спроби рейдерського захоплення і розкраданнях на підприємстві вже почали розглядатися в судах. За словами Олександра Водоріза, аудит триває, і вся нова інформація за фактами розкрадання майна підприємства буде оперативно передаватися правоохоронцям.

У свою чергу засновник і співвласник «Агроінвест Холдингу» Олег Кияшко заявив, що у всіх фактах розкрадання на підприємстві будуть ретельно розбиратися.

Олег Кияшко, засновник і співвласник ТОВ «Агроінвест Холдинг»

«На жаль, всі заяви влади про важливість боротьби з рейдерством залишаються не більше, ніж словами. Силовики часто самі є учасниками рейдерських захоплень, найманці, що виконують замовлення тих, хто може оплатити їх “послуги”. На щастя, прозорість нашого бізнесу дала нам юридичні інструменти, щоб блискавично відреагувати на спробу захоплення і припинити її. Ми оперативно закінчимо аудит на “Труд 2012”, а також посилимо нашу службу безпеки. Ми зробимо все можливе, щоб таких інцидентів у нас більше не було», – підкреслив Олег Кияшко.

Довідково: ТОВ «Агроінвест Холдинг» – вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, до складу якого входять 5 сільськогосподарських підприємств. Земельний банк складає 22 тис. га, сільськогосподарські угіддя зосереджені в Харківській області. Основна сфера діяльності: виробництво зернових, зернобобових та олійних культур, вирощування, зберігання, торгівля сільськогосподарською продукцією. Профільні культури – кукурудза, соняшник, ячмінь, пшениця, ріпак та інші культури.

ТОВ «Агроінвест Холдинг» входить в число сумлінних платників податків Харківської області. Обсяг податкових відрахувань в 2019 році склав понад 8 мільйонів гривень. У компанії працює близько 300 чоловік.

Довгострокове партнерство з банківським сектором дозволяє компанії активно залучати кредитні кошти для внутрішніх інвестицій, підвищення ефективності виробництва і підвищення його рентабельності. До початку 2020 року кредитний портфель склав понад 50 мільйонів гривень.

Досягнення Агроінвест Холдингу протягом ряду років були відзначені нагородами: «Лідер галузі – 2016» («Leader of the branch»), «Лідер року – 2017», «Лідер галузі – 2019».

Засновником і співвласником компанії є харківський бізнесмен Олег Кияшко.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: