НОВИНИ

На Харківщині лісова пожежа знищила село

03.09.2020 17:02
30

На Харківщині 2 вересня 2020 року виникла пожежа на території Дворічанського лісництва між населеними пунктами Вороб’ївка і Гряниківка. Площа пожежі – 500 га, з них 100 га верхової пожежі. За даними ХОДА, згоріло 22 домоволодіння, більше 50 людей евакуйовано, 33 залишилися без житла. Про це повідомляє agronews.ua.

«Спершу почало горіти сміття на звалищі, а вітер був дуже сильний. Потім загорівся ліс» – розповіли жителі села Гороб’ївка подружжя Володимир і Ніна Погребняк виданню Об’єктив.

Вогонь почав швидко розповсюджуватися й дістався села. У людей почали горіти будинки.

«У нас село не газифіковане, в кожній хаті є газовий балон, тож всі одразу почали виносити ці балони, щоб не рвонуло», – згадує Ніна Погребняк.

З палаючого будинку подружжя встигло схопити лише документи. Все майно родини вогонь безжально знищив. Загинула і вся худоба.

«Кролі, кури – усі погоріли. Ось, у коробці лежать мертві каченята. На щастя, наш собака, Босс, не був прив’язаний, він встиг вибігти», – каже Володимир.

«Будемо втрьох із собакою ночувати в машині, а завтра поїдемо до тещі», – розводить руками чоловік.

Та це не єдина родина, яка після пожежі лишилася просто неба.

«Все погоріло – телевізори, речі. Погоріли кури, худоба. Трапилося це все в лічені хвилини. Ми навіть не встигли нічого винести з хати, окрім документів. У мене три корови, три свині. Що нам робити? Куди їхати?» – жаліється інша місцева жителька села Наталія.

Також селяни розповідають про випадки мародерства: «одразу приїхало багато невідомих людей, молодь на мотоциклах. Сусіди побачили, як їхнього кабана ледь не викрали, вже вели його до машини. Вони вже приїхали з готовими клітками великими. Сусіди побігли та відбили свого кабанчика», – розповідає Ніна Погребняк.

Проте і чимало волонтерів прибуло на поміч погорільцям. Із Куп’янська приїхали небайдужі люди та допомагали селянам тушити їхні домівки та виносити вцілілі речі.

«Таких, кому ніде ночувати – таких немає, – каже секретар сільської ради Світлана Мороз,- всі люди вже визначилися з ночівлею. Ми працюємо зараз над питанням компенсації постраждалим від пожежі».

Раніше повідомлялося, що Уряд готує рішення про допомогу постраждалим від пожеж на Луганщині та Харківщині. Наразі повідомлено, що погорільцям із бюджету буде виділено компенсацію до 300 тис. грн на домоволодіння.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: