НОВИНИ

На Харківщині через обміліле водосховище люди можуть залишитися без води

28.09.2020 11:02
21-4

Через обміліле водосховище мешканці Харкова, Лозової та низки сіл можуть залишитися без водопостачання (фото)
Краснопавлівське водосховище наповнене на критичні 26%, цієї води вистачить лише на 1,5 місяці, розповів директор комплексу водопідготовки “Дніпро” відокремленого підрозділу КП “Харківводоканал” Максим Панченко. Про це повідомляє МГ “Об’єктив”, пише
agronews.ua.

За словами директора, раніше водойму поповнювали двічі на рік. Однак через недостатнє фінансування це стали робити один раз на два роки.

“Зараз рівень відмітки – 107 метрів за Балтійською системою. А робочий об’єм – 106, 6. Нижче цього об’єму ніколи за 40 років існування нашого підприємства не проводився водозабір нижче. Тобто всього до робочого об’єму залишилося 40 сантиметрів води. В них 5,4 мільйони кубометрів води“, – розповів Максим Панченко.

Найбільше води забирають Харків та Лозова – близько 4 мільйонів кубометрів. Також цей ресурс потрібен мешканцям тамтешніх невеликих населених пунктів. Загалом йдеться про 400 тисяч осіб. Відповідно, води вистачить на 1,5 місяці, запевняє Панченко.

У Харківській облдержадміністрації зауважують, що вирішити проблему можна виділивши 99 мільйонів гривень із державного бюджету. За ці кошти перекачають воду із Дніпра та зроблять водообмін в Орільському водосховищі.

Нардепи проголосували за відповідні правки до держбюджету, тож зараз документи на виділення коштів очікують підпису президента України. Із 99 мільйонів гривень, які хочуть виділити, 80 мільйонів піде на електроенергію.

“І 19 мільйонів гривень – це підготовка обладнання саме каналу “Дніпро-Донбас” до водообміну. Які роботи необхідно виконати: протипожежні заходи – приблизно 11 мільйонів, встановлення автоматизованої системи комерційного обліку електричної енергії – 4 мільйони, заміна поливів в насосних агрегатах – 2,5 мільйони, встановлення термоконтролю на насосних агрегатах та інші ремонтні роботи – 1,5 мільйони гривень“, – розповів директор департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОДА Дмитро Мирний.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: