НОВИНИ

На Івано-Франківщині орендували полонину у 268 га для відродження вівчарства

03.06.2020 09:02
8

У високогір’ї Карпат лісівники Гринявського лісгоспу, що в Івано-Франківській області відновлюють вівчарство. Для цього орендували полонину Луковицю, що знаходиться на висоті 1300 метрів над рівнем моря та має площу 268 гектарів. Про це повідомляє ifforestry, пише agronews.ua.

Зокрема, на високогірній полонині «Луковиця», яка примикає до території Гринявського лісництва, було відновлено традиційне скотарство та виготовлення молочної продукції за технологіями дев’ятнадцятого століття, йдеться у повідомленні.

Лісгосп створив окремий підрозділ, який займається розведенням овець та реалізацією продукції вівчарства. Для цього підприємство орендує полонину «Луковиця» площею 268 га, де налічується більше 100 голів овець. На висоті 1300 метрів над рівнем моря, було споруджено традиційне житло вівчарів – стаю.

27 травня з “зимівника”, що в Гостівецькому лісництві, вперше цього сезону виводили овець на полонину, де їх випасатимуть аж до середини вересня. Цей день – “вихід на полонину” – одне зі свят в житті горян.

Вже багато років справжній “полонинский чоловік” Кирило Кирилович господарює на високогірній полонині Луковиця, де він, та ще декілька вівчарів женуть отари, та живуть поруч з ними до ранньої осені.

Щодня, прокидаючись о п’ятій годині ранку, вони доять овець, пасуть їх та раз на рік стрижуть вовну. А з молока, просто на полонині, варять традиційні гуцульські сири – будз та вурду. А з будза готують справжню гуцульську бринзу. А на зимівлю вівці переганяють у зимівник, який побудували за всіма технологіями на території Гостівецького лісництва, – розповідають у лісництві.

Нагадаємо, в Україні змінюється культура споживання кави: названо прибуткові ніші.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: