НОВИНИ

На Хмельниччині зафіксували факт масової загибелі бджіл

10.07.2021 17:12
bee-3415321_1920

У пасічників із сіл Борщівка та Кремінна Городоцької ОТГ загинула значна кількість бджіл. У цьому один селянин звинувачує місцевого аграрія, керівника фермерського господарства «АГРО-КОМ 1» Сергія Кишка. Про це повідомляє ngp-ua.info, пише  agronews.ua.

Він, за словами бджоляра, у денну пору доби обробляв агрохімікатами свої поля, які розташовані за ставком — на протилежному боці від пасіки, і про обробку посівів аграрій пасічників не попереджував.

«22 червня я їхав дорогою і бачив, як обприскували поля соняшника. На полі також росла гірчиця, на яку, власне, летіли бджоли. Наступного дня вони почали гинути… Ці поля належать аграрію Сергію Кишку» — стверджує Олександр Чубай.

Щоб з’ясувати ситуацію і знайти винних, 28 червня на пасіку до Олександра Чубая виїжджала спеціальна комісія.

Щоправда, не у повному складі. Як пояснив член комісії, представник Держпродспоживслужби Олег Ринда, це — через офіційний вихідний день. Члени комісії, за присутності старости села Таїсії Воротної і заступника Городоцького міського голови Дмитра Варшавського, оглянули пасіку і поспілкувалися з її власником.

«Ми зафіксували факт загибелі бджіл і будемо з’ясовувати деталі. Поки що зробити висновок складно, тим паче, пасічник написав заяву надто пізно. І навіть якщо ми проведемо експертизу, вона вже нічого не покаже, тому що бджоли загинули майже тиждень тому», — прокоментував начальник Городоцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олег Ринда.

У свою чергу, аграрій Сергій Кишко у коментарі журналістам повідомив, що справді того дня його працівники працювали на полі. Тільки агрохімікатами посіви ніхто не обробляв.

«Ми підживлювали рослини міндобривом, бором, сульфатом магнію і карбонітом, — стверджує Сергій Кишко. — Від цих препаратів бджоли не могли загинути. Тим більше, що неподалік наших полів розміщені вулики й інших пасічників, з чиїми бджолами все гаразд. На території, яку вказав пан Олександр, розміщені не лише наші поля, тому варто розглянути й інші варіанти».

Загалом, 25 червня до Городоцької міської ради надійшло три скарги від пасічників. Вони вимагають справедливості.

30 червня у Городоцькій міській раді відбулася комісія, під час якої обговорювали дану проблему. До відома голови громади Роман Ющишин, член спеціальної комісії, доніс позицію Спілки бджолярів. Зокрема наголосив на тому, що комісія повинна реагувати на подібні ситуації протягом двох днів.

«Якби винні у таких подіях були добросовісними та порядними людьми, то таких би випадків не виникало, — зазначив Роман Ющишин. — Ми домагаємося, щоб аграрії чітко дотримувалися законодавства України»

Голова громади Неоніла Андрійчук закликала комісію до оперативності та якісної підготовки акту обстеження місця події.

«Орган місцевого самоврядування не має таких повноважень, відповідно до яких ми можемо вимагати від аграріїв відшкодувати збитки, завдані пасічникам. Ми не каральний орган і звинувачувати певних фермерів у шкоді не маємо права, — зазначила Неоніла Андрійчук. — А от у координації дій між пасічниками та аграріями можемо допомогти. Для цього, в першу чергу, маємо якісно підготувати всі матеріали, з якими люди можуть у подальшому вимагати відшкодування».


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: