НОВИНИ

На Хмельниччині аграрії боряться за врожай

27.08.2021 15:30
6RxvaL5XZt1D5pQbA-CpwkTd0bPtc7AT

Від півтора до 85 центнерів пшениці з гектара збирають жниварі на полях Хмельниччини. Такий розбіг цифр з’явився через примхи погоди. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Але негода не зупиняє хліборобів. Їх боротьба в прямому розумінні слова за високу врожайність продовжується. Змагатись у швидкості і вправності доводиться зі зливами та буревіями, котрі зачастили саме в розпал жнив. І якщо окремі лани стихія оминає, то на інших вона дає собі волю.

Нарешті змогли спокійно зітхнути у Білогірській науково-виробничій агрофірмі, де завершили обмолот пшениці. Тут вирощують понад сорок її сортів, тож мають змогу порівняти, що і за яких умов родить краще. Традиційно отримують високі врожаї, бо постійно стежать за сівозміною, добре доглядають за ґрунтами. Органіка з власної ферми цьому допомагає.

Але саме тоді, коли почали молотити зерно, прийшли зливи з градом і потужними вітрами. Вони й скорегували врожайність. Щойно стихія трохи вщухала, робота на полях просто закипіла. Адже так шкода було втрачати те, що вже виросло і достигло. Колос виявився дуже хорошим. Пшениця в середньому дала по 72 центнери з гектара. І це при тому, що через негоду частину вирощеного втратили. Від градобою на деяких ділянках колос геть поліг, а зерно осипалось. Втрачено було стільки, що з останніх полів збирали лише по півтора центнера зерна з гектара.

Такий алгоритм збирання цьогоріч панує майже скрізь. Як повідомили у департаменті розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА, на початок третьої декади серпня зернові та зернобобові скошено та обмолочено на понад 288 тисячах гектарів — майже половині площ. Валовий збір перевищив 1,8 мільйона тонн. При цьому середня віддача з гектара становила 61 центнер, і це виявився найвищий на той момент показник урожайності в країні.

Майже завершуються роботи на пшеничних полях. Озима пшениця вже зібрана більш як із 194 тисяч гектарів. Її середня врожайність сягнула 65,7 центнера з гектара. Та в окремих господарствах намолоти значно вищі — там збирали по 80—85 центнерів.

Останні покоси кладуть і на полях ярого ячменю. Він обмолочений на 55 тисячах гектарів. Збирають по 52,8 центнера з гектара. По 57 і 37 центнерів з гектара збирають відповідно жита та вівса.

Загалом у господарствах задоволені вирощеним. Здобутки допомагають з упевненістю дивитись у майбутнє. Щойно лани звільнили від цьогорічного врожаю, у низці господарств почали осінню сівбу. Озимий ріпак уже посіяно більш як на восьми тисячах гектарів. Волога, котра була зайвою під час жнив, на цих ділянках дуже доречна. Адже чи не вперше за кілька останніх років насіння вдається заправляти у зволожений ґрунт. А це — перший крок до високих врожаїв наступного року.

Нагадаємо, що стало відомо, які продукти суттєво подорожчають восени.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: