НОВИНИ

На Херсонщині викрито винуватців масової загибелі рідкісних птахів

06.07.2021 15:01
10_ptytsy

На Херсонщині правоохоронці нарешті завершили перший етап розслідування причин екологічної катастрофи — масової загибелі рідкісних птахів у заповіднику Асканія-Нова. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

На Херсонщині правоохоронці нарешті завершили перший етап розслідування причин екологічної катастрофи — масової загибелі рідкісних птахів у заповіднику Асканія-Нова, котрі годувалися отруєним зерном (приманкою для мишей) на основі токсичного препарату бродіфакум. З’явився й поки що єдиний кандидат на лаву підсудних. Каховська окружна прокуратура узгодила поліцейське повідомлення про підозру агроному одного з місцевих сільгосппідприємств, яке є підрозділом національного агрохолдингу.

За даними слідства, що його проводило слідче управління Головного управління Національної поліції Херсонщини, саме він давав робітникам прямі вказівки всуціль «засівати» приманкою поля, аби виходило швидше та простіше. А не розміщувати зерно безпосередньо в нірках гризунів, як треба за технологією. Унаслідок цього одних тільки «червонокнижних» сірих журавлів упродовж минулої зими загинуло 218. А завдані природі збитки перевищили 3,2 мільйона гривень. Хоча насправді втрати не варто рахувати грішми — хоч мільйонами, хоч мільярдами. Безцінний для світу кожен представник виду, що вимирає.

У поліції зазначають: на виклик слідчого для повідомлення підозри агроном не з’являвся за повісткою тиждень, і по нього довелося спеціально їхати розшуковцям. Хоча під варту його брати на той момент і не збиралися. Підприємство, де він працював, також усіляко саботувало слідчі дії — навіть отримати функціональні обов’язки цього агронома було проблемою.

Звісно, було б неправильно перетворювати одного-єдиного підозрюваного на цапа-відбувайла. Адже безвідповідальне розкидання токсичних приманок так, щоб вони буди доступними не тільки для мишей, а й для птахів, було досить поширеною практикою і в інших господарствах по сусідству. І журавлі, огарі, граки продовжували гинути не тільки взимку, а аж до травня поточного року (втрачено більш як тисячу пернатих). Тому підозри незабаром можуть отримати посадовці ще трьох сільськогосподарських підприємств.

Якщо суд визнає їх винними за статтею 247 КК України (порушення законодавства про захист рослин), вони відшкодовуватимуть ще майже сім мільйонів гривень. Але й це ще не буде остаточним завершенням тривалого й складного розслідування з численними експертизами, наголошують у Головному управлінні Національної поліції Херсонщини.

“Нині встановлюємо, звідки в Україну ввозили приманку на основі токсичного бродіфакуму, хто і де її сертифікував, як розмитнювали. На це потрібен ще не один місяць. І не виключено, що за результатами перевірок у справі фігуруватимуть не тільки аграрії, а й чиновники з різних міністерств та відомств”, — коментує начальник Головного управління Національної поліції Херсонщини, полковник Олександр Прокудін.

Нагадаємо, що на Херсонщині зафіксовано загибель червонокнижних птахів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: