НОВИНИ

На Херсонщині виготовляють кавуновий мед

24.08.2021 11:38
069e44a8594a771c39014f0670461a79

Фермер Іван Яланський із Херсонщини вже 30 років вирощує кавуни. За цей час виростив близько 300 тис. тонн баштанних. Фермер не лише продає кавуни, а й варить з них мед, повідомляє SEEDS, пише  agronews.ua.

“Ми створили своє господарство протягом першого року незалежності України, за місяць після того, як було ухвалено Закон “Про селянське фермерське господарство”. Нам виділили земельну ділянку поблизу Олешківської пустелі – це був справжній пісок, тому вибору у нас не було, адже тут добре рости міг лише кавун – це його природне середовище”, – розповідає Іван Яланський.

За 30 років господарювання фермер висаджував близько 40 сортів баштанної культури. Особистий рекорд пана Івана – кавун вагою 47 кілограмів та довжиною 73 сантиметри. Часом він експериментує з сортами та формами – вирощував жовті, квадратні та інші нетипові види кавунів.

Наразі гордість Івана Яланського – сорт Кароліна Гросс. На баштан фермера такий кавун потрапив з американського штату Вірджинія. Ці баштанні характеризуються великими розмірами. Фермер з Техасу виростив кавун Кароліна Гросс вагою 67 кілограмів.

“Смакові якості завдяки піщаним ґрунтам завжди хороші, сахаристість висока – херсонський кавун є херсонський кавун”, – говорить фермер.

Кавуни Іван Яланський вирощує на продаж та на насіння. Також з баштанних фермер виготовляє олію і пекмез – так званий кавуновий мед. Для цього м’якоть нагрівають і випарюють. У результаті виходить густа за консистенцією солодка паста, яка схожа на мед. Пекмез – корисний продукт, оскільки містить вітаміни, органічні кислоти та фруктозу.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: