НОВИНИ

На Херсонщині врожай озимих під загрозою

20.01.2022 15:02
4444-623x370

Хлібороби Таврії стривожені: в південних степах відчутно «підмерзає» майбутній врожай озимих. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Цьогорічна зима видалася тут не тільки біднуватою на опади, а ще й із вражаючими перепадами температур більш як у десять градусів Цельсію. І це на користь культурних рослинам не пішло – частина посіві відчутно постраждала.

– Озиму пшеницю торік сіяли наприкінці вересня, ячмінь – у середині та наприкінці жовтня. Але дощів не було, тож зерно просто лежало в сухій землі, а вегетація почалася із кількатижневим запізненням порівняно зі звичними строками. Відтак сходи до настання серйозних холодів встигли хіба що по три листки викинути та й ячмінь лише на початковій стадії кущування. Тож морози до мінус 12, а на півночі – до мінус 19, ще й без захисту снігового покрову, не могли не зашкодити. Моніторинг показує, що подекуди на полях озимий ячмінь змінив колір із зеленого на рудуватий, а 60 відсотків його посівів перебувають у слабкому та розрідженому стані, і лише до 5 відсотків – у доброму. З озимою пшеницею справи помітно кращі: слабкими та розрідженими є сходи на 22-25 відсотках поля, а на 61-63 відсотках площ їх стан задовільний, – зазначив завідувач відділу рослинництва та неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України, доктор сільськогосподарських наук Сергій Заєць.

Температурна “гойдалка” в сезон холодів на Херсонщині взагалі стала прикметою останніх десятиліть: відлига може змінювати морози по два-три рази на місяць, чи ще частіше. Та найдошкульніша проблема для аграріїв – це малосніжні зими. Без снігової “ковдри” рослини вразливіші для дії низьких температур та й вологи через це у продуктивному шарі ґрунту меншає. Тож селянам залишається просто чекати, якими будуть наступні місяці: що триваліші морози без снігу, то швидше “тануть” надії на гарний урожай озимих влітку.

Читайте також: Оприлюднено найцікавіші аукціони у Prozorro.Продажі з оренди земельних ділянок.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: