НОВИНИ

На Херсонщині шкідники знищили 3 тис га лісу

18.08.2021 17:04
depositphotos_81964036-stock-photo-sunrise-in-pine-forest

На Херсонщині лісові соснові насадження страждають від другої хвилі звичайного соснового пильщика, біологічний препарат, який використовували для боротьби з цим шкідником до 2016 року, в Україні перестали виготовляти. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

«Пошкоджуються насадження Херсонської області – сосни звичайної та частина насаджень Миколаївської області, що знаходяться на Кінбурнському півострові. У нас зараз йде друга хвиля звичайного пильщика. Цей шкідник в області обліковується вже більше як 25 років, взагалі є п’ять видів пильщиків, що пошкоджують насадження. На сьогодні – агресивна фаза, друга хвиля звичайного пильщика», – каже начальник Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч.

Через температурний режим в регіоні звичайний пильщик йде трьома хвилями. У травні, у першу хвилю, шкідників було менше, ніж очікували, зараз багато, і це пов’язують з кліматичними змінами.

Ці шкідники пошкоджують хвою на деревах другого-третього віку, інколи навіть першого. Хвоя відновиться, дерево від разового пошкодження не гине, каже Касіч. «Насадження відійде, воно помаранчеве, потім опадатиме хвоя, наступного року хвоя буде відновлюватися. Проте для насаджень – це великий стрес. Дерево з кожним роком об’їдання шкідником втрачає – ті зусилля, які сосна мала спрямувати на нарощування об’єму деревини (річного кільця), вона змушена віддавати для росту хвої», – пояснює фахівець.

Наразі в Україні немає біологічного препарату, яким можна провести обробку насаджень області, каже Касіч. Такий препарат виготовляло до 2016 року державне спеціалізоване підприємство «Харківлісозахист» – біопрепарат діяв безпосередньо лише на цього шкідника.

«З 2016 року у нас відсутнє державне фінансування лісогосподарських підприємств, і, в тому числі лісозахисних підприємств. Літр цього препарату на той момент коштував до 500 гривень. Витрати на його виготовлення доволі високі, у спеціалізованого підприємства не було коштів продовжити ліцензію», – зазначила Касіч. Щоб її відновити нині, зазначає вона, необхідні значні кошти.

За її словами, лісники попереджали про загрозу лісовим насадженням. Проте використати хімічні препарати вони не можуть – адже це може зашкодити жителям навколишніх населених пунктів, об’єктам природно-заповідного фонду.

Наразі пошкоджено близько 3 тисяч гектарів унікального рукотворного лісу Херсонщини. Суцільних пошкоджених масивів немає, це переважно дерева, що знаходяться на краю насаджень, адже шкідник любить сонце.

Загальний лісовий фонд Херсонської області становить 172 тисячі га, вкрито лісом 76 тисяч га.

Нагадаємо, що названо регіони з найвищими тарифами та цінами на їжу.



Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: