НОВИНИ

На Херсонщині селяни втратили врожай

06.09.2021 10:01
ya-22701

Підприємство ЮТС-агропродукт обробляло з літака соняшникове поле. Залишилися без урожаю мешканці села Костирка Новорайської об’єднаної територіальної громади. Про це повідомляє greenpost, пише agronews.ua.

Через авіаобробку соняшникових полів агрохімікатами в садах посипалося листя та плоди, посохла вся городина.

Загинула полуниця, квіти, дерева, абрикоси пооблітали, дерева на зразок фундука втратили листя. Мешканці жаліються, що все літо працювали, щоб був якийсь врожай на осінь, а тепер залишились фактично без усього. 

Все це через підприємство, яке бризкало соняшники: після цього городина  миттєво  стала сипатись. Навіть дуб жовкне. 

Мешканці села звернулись до Держпродспоживслужби, щоб позапланово перевірили підприємство ЮТС-агропродукт на дотримання законодавства про карантин рослин і про пестициди й агрохімікати, сказав представник громади.

За попередньою інформацією препарат, яким обробляли поля, дозволений до використання, але будуть перевіряти дотримання умов його використання й авіаобробки полів.

«Підтверджено факт загибелі рослинності: багаторічних насаджень і однорічної городини. Поспілкувались ми з агрономом підприємства, який підтвердив факт, що вони проводили авіаобробку. Це був десикант, який застосовується для пришвидшення дозрівання соняшника. Проведено роз’яснювальну роботу, щоб обмежити випас домашньої худоби та проведення сінокосів для заготівлі кормів на зиму», — каже головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Олександр Вєкшин.

25 і 26 серпня підприємство ЮТС-агропродукт обробляло з літака соняшникове поле. Про це мешканців села попереджали, розказав сільський голова Олександр Шокуров. За словами сільського голови агроном підприємства пояснив, що був туман, коли проводилась хімобробка, туман узяв на себе всі препарати, а через дві години його віднесло вітром на село.

Керівництво підприємства визнало свою провину, зустрілося з ініціативною групою, запропонувало визначити ступінь пошкодження, рівень збитків. Було запропоновано громадянам відшкодувати їхні збитки.

Відомо, що приблизно 30 мешканців села Костирка подали заяву до Бериславського відділу національної поліції. Розпочато кримінальне провадження за статтею 247 Кримінального Кодексу України «Порушення правил захисту рослин».

Максимальне покарання за порушення правил захисту рослин — позбавлення волі строком до 2 років, сказав поліціянт.

Нагадаємо, що В Україні запрацює національна біржа з торгівлі капіталом.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: