НОВИНИ

На Херсонщині фермери відмовляються вирощувати капусту

04.08.2021 08:34
image

Через навалу трипсів фермер Євген Маркобок з села Приморське на Херсонщині відмовився вирощувати капусту. Адже за спекотної погоди шкідники швидко розмножуються, інсектициди працюють погано, комахи виробляють резистентність. Ефективні нові препарати нерентабельні через низьку ціну капусти. Про це повідомляє журнал «Плантатор», пише agronews.ua.

З овочів у ФГ «Маркобок» найбільшу площу займають томати 70-80 га, цибуля – 40–50 га. Ще 10 га – під морквою, кілька гектарів –  під столовими буряками. Раніше вирощували пекінську й білоголову капусту, кабачки, але згодом від них відмовилися. Так, зі слів Євгена Маркобока, капусту на півдні стало важко вирощувати через шкідників. Зокрема, мають велику проблему з трипсами, що безпосередньо пов’язано з погодними особливостями. 

«По-перше, проблема в тому, що в умовах спекотної погоди швидко множаться та розвиваються покоління шкідливих комах: нове покоління відроджується практично кожні три дні. По-друге, інсектициди в спеку спрацьовують не так ефективно, — каже Євген Маркобок. — У підсумку через часте використання інсектицидів у шкідників розвивається резистентність до них. Від вирощування капусти ми вже відмовилися, бо отримати гарну товарну продукцію через трипсів стало вкрай проблематично».

Серед тих культур, які лишили, у вирощуванні мають великі проблеми для цибулі й кукурудзи: рослини потерпають від кліщів, трипсів та інших шкідників. 

«Зараз, щоправда, з’явилися на ринку нові, ефективні препарати для боротьби зі шкідниками, але ціна на них, на жаль, завелика на фоні вартості самих овочів», – відзначає фермер.

Нагадаємо, що названо п’ять способів відрізнити справжній мед від підробки.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: