АГРОРЕГІОНИ

На Херсонщині через температурні гойдалки фермер втратив посіви озимих

11.02.2022 12:33
agro624.860039419843-696x522

На Херсонщині через температурні гойдалки фермер отримав збитки. Аграрії втратив посіви озимих пшениці та ріпаку на мільйон гривень. Про це повідомляє newday.kherson.ua, пише agronews.ua.

«Щойно нетривалі морози на Херсонщині змінилися відлигою, і хлібороби вже підраховують втрати. Попри те, що в цілому озимі перенесли випробування більш-менш, і знаходяться у задовільному чи навіть доброму стані, без їх загибелі обійшлося далеко не всюди. Приміром, керівник фермерського господарства „Теллус Південь“ Андрій Щедринов, котрий обробляє близько 1,3 тис. гектарів біля села Великий Клин колись Голопристанського, а тепер Скадовського району області, недорахувався посівів озимого рапсу та пшениці на трьох полях загальною площею у 280 гектарів. Збитки — у мільйон гривень», — йдеться в повідомленні.

За словами фермера, ті поля межують із Олешківською пустелею, і опадів їм зазвичай дістається менше. Цьогоріч сніг до них також «не дійшов», і слабкі паростки культурних рослини зустріли морози під -17°С захисту снігового покрову.

«Через що й посіви загинули — просто вимерзли. Навесні замість озимих пересію просом та гірчицею — для сорго умови не підходящі. Будуть додаткові витрати, а куди від них подітися», — підкреслює Щедринов.

Додамо, що Херсонщина вважається зоною ризикованого землеробства. Але Андрій Щедринов господарює поруч із пісками Олешківської пустелі, тож їх наступ із «чорними бурями» для нього також звичне явище. Тому його умови вважаються настільки екстремальними, що посіви навіть страхувати ніяка компанія не погоджується.

«На допомогу держави я навіть не сподіваюся. Два роки тому у квітні також вдарив мороз до -10°С, і знищив посіви озимих на сотні гектарів. Тоді я збирав довідки з метеослужби, у сподіванні на компенсацію. Та в підсумку — отримав нуль. Ніхто нічого не відшкодував», — підсумував аграрій.

Читайте також: Українські птахівники згортають виробництво.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: