НОВИНИ

На Харківщині заробляють на смітті

15.06.2021 11:04
99eba9bc61983f8ea4c9f8109a24c259

У Вовчанську тренер з брейкдансу з учнями збирає та продає сміття на аукціоні, щоб зробити майданчик для воркауту, а харківський майстер створює горщики для квітів з переробленого пластику. Як жителі Харківщини заробляють на відходах, повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Кашпо з переробленого пластику

“Багато таких відходів — полімерів, які нікому не потрібні. Задача була якось їх використати, щоб це могло бути потрібно майже всім”, — розповідає Георгій Стаханов.

Чоловік створює кашпо-панелі для квітів з переробленого пластику. Його надихнули роботи корейських та німецьких озеленювачів міст.

Свої відходи виробникам кашпо віддають з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Рубіжного, Харкова, Кременчука та Черкаської області. Це волокно, плівка, неткані матеріали.

“Ті пластмаси, які пішли на це кашпо, зазвичай викидаються на смітник, а так можуть розміщуватися на вертикальних поверхнях і радувати людей”, — говорить Георгій Стаханов.

Георгій все життя працював на виробництві полімерів. Робити квітники з переробленого пластику почав у 2017 році.

Минулого року зробили благодійний проєкт для храму в Пісочині. Зараз клієнтів бракує: “Вертикальне озеленення нікому не цікаве. Може задорого, горщики обладнані системами автоматичного поливу”.

Збирають і продають сміття заради благодійності

“На майданчик для воркауту за півтора місяці і шість прибирань назбирали вже близько 13 тисяч”, — розповідає брейкдансер Максим Тележний.

Житель Вовчанської громади збирає сміття та продає його через інтернет-аукціони. Перші виручені гроші рік тому передав Вовчанський лікарні. Зараз збирають гроші на майданчик для воркауту.

“Мінімально такий майданчик коштує 70 тисяч гривень. Це без покриття. Але ми хочемо назбирати 140 тисяч, щоб все зробити”, — каже Тележний.

Сміття збирають біля місцевих водойм, у лісах, на покинутому аеродромі у Вовчанську. До благодійного прибирання долучаються учні та їхні родини, розповідає Максим.

Найдорожчий мішок зі сміттям продали за 1700 гривень.

“Це відчуття належності. Люди долучаються, роблять внесок, підтримують нас, те, що ми прибрали. Також у нас є мета (майданчик чи лікарня, або підтримка багатодітних родин) і так охочі можуть зробити благодійний внесок”, — говорить Максим.

Сміття завжди вдається розпродати: “За два роки двічі було таке, що ми виручили 700 і 900 гривень. Зазвичай, це більше тисячі”.

Нагадаємо, що на Тернопільщині ліквідували 8 стихійних сміттєзвалищ.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: