НОВИНИ

На експорті соняшнику Україна втратила $100 млн доданої вартості

19.07.2022 13:57
sonyashnik-26127

Переробка соняшнику в Україні стає нерентабельною. Після зупинки через вторгнення росії наразі відновили роботу 15 олійноекстракційних заводів (ОЕЗ), тобто близько 15-20% потужностей. Про це повідомив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук у своїй колонці на AgroTimes, пише agronews.ua.

Він підкреслив, що до повномасштабного вторгнення рф до України заводи щодоби переробляли 50-70 тис. т соняшнику — зараз ОЕЗ, які відновили роботу, можуть переробляти тільки 10-15 тис. т. Наразі готові до запуску ще 20 заводів, проте їх не вводять в експлуатацію через неможливість реалізації кінцевої продукції.

«Першопричиною цього є повномасштабне вторгнення рф до України та блокування агресором наших морських портів. Через це ми фактично втратили доступ до наших потенційних ринків — Індії та Китаю. А Європі та кількість олії, яку виробляють у нас, не потрібна. Більше того, через запровадження давальницької схеми ціни на кінцеву продукцію олійно-жирового комплексу просто збивали до рівня збитковості», — пояснює він. 

Також фактично зупинився експорт шроту, доставка якого стала збитковою.

«Ще одним викликом стало те, що Україна розпочала експорт сировини. Соняшник почав йти з країни через Болгарію та Молдову до Туреччини. У червні було експортовано 537 тис. т цієї олійної культури. Сумарно за результатами 10 місяців маркетингового року за кордон пішло 1 млн т соняшнику — це близько $100 млн додаткової вартості, які фактично ми віддали переробникам з інших країн. 

Тому логічно, що за кордоном буде вигідніше купувати українську сировину, аніж наші олію та шрот. Хоча минулого року наш комплекс приніс $8,5 млрд валютної виручки й він дає 5% ВВП усієї України», — пояснив Капшук. 

За підсумками маркетингового року очікується, що виробництво сягне 5,2 млн т олії, експорт — 4,3 млн т за рівня внутрішнього споживання у 400 тис. т. Очікується, що буде 450-500 тис. т перехідних залишків олії.

Читайте також: Викрито масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: