НОВИНИ

На Донбасі питна вода стає небезпечною

24.05.2021 12:00
03

Не Кримом єдиним. Тепер екологічна катастрофа загрожує вже всій території Донбасу, під загрозою в майбутньому може опинитися і територія центрально-східної України. Але якщо у випадку з окупованим півостровом проблеми пов’язані з нестачею питної води, то на Донбасі вода є. Тільки вживати її скоро стане небезпечно для здоров’я. Про це повідомляє Обозреватель, пише agronews.ua.

Донбас накриває екологічна катастрофа

Справа в тому, що занедбані і не законсервовані шахти зруйнованого війною Донбасу заповнюються токсичними підземними водами. Ще в лютому в ОБСЄ відзначили, що особливу небезпеку для навколишнього середовища становлять шахти, які використовувалися для зберігання небезпечних відходів. Це “Олександр-Захід” в Горлівці, “Юний комунар” в місті Бунге, які затоплені більш ніж на 60%. В цілому затоплені 39 шахт. Більшість з них терористи не законсервували.

Про проблеми токсичності підземних вод днями повідомив навіть американський телеканал NBC News. Рідина, наповнена важкими металами та іншими токсичними речовинами, загрожує забрудненням не тільки питної води з річок та колодязів, а й ґрунтам, роблячи їх непридатними для сільського господарства. Окрім цього метан – небезпечний газ з шахт – виштовхується на поверхню, що може призвести до ще землетрусів та вибухів.

Експерти, яких опитав NBC News, запевнили, що Донбас опинився на межі екологічної катастрофи.

Не виключений навіть землетрус

І це абсолютна правда – погодилися й українські геологи. Забруднення, переважно, йде з боку Горлівки, Горлівського хімічного заводу, уточнив головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, доктор технічних наук Євген Яковлєв. За його словами, можна сміливо говорити про водно-екологічну кризу. Адже те, що подається з місцевих джерел – це рівень рідини. Її якість як питної води – дуже сумнівна. Окрім цього, підняття ґрунтових вод може призвести до можливих землетрусів. А це вже ризики для всієї території Донбасу. Як приклад можна навести підземні поштовхи в Макіївці 2019 року.

“Те, що відбувається з шахтами при некерованому затопленні… В цілому регіон в катастрофічному становищі. Поки що мова про підземні води з місцевих джерел грунтового водопостачання. Це колодязі, джерела, глибокі свердловини. Якщо не прийматимуть ніяких заходів, ця територія стане нежиттєздатною, а вода – небезпечною для здоров’я”, – запевнив експерт.

“За оцінками ВООЗ, вода формує до 80% захворюваності. Виходячи з досвіду Чорнобильської катастрофи, такі хвороби як діарея у дітей до 4 років зустрічалися в 60 разів вище, ніж в середньому по Україні. У підлітків до 14 років – у 15-20 разів”, – уточнив експерт.

Небезпечні шахти повністю безконтрольні

Регіон дійсно на межі катастрофи, погодився також заступник директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук Михайло Яцюк. За його словами, всі шахти мають бути в сухій консервації, а не у мокрій. Крім цього, потрібно постійно відкачувати воду, чого на окупованому Донбасі зараз ніхто не робить.

А тим часом вода починає взаємодіяти з породами, особливо у глибоких шахтах, і формувати якість води. Потім вона, підіймаючись на поверхню, починає взаємодіяти з грунтовими водами, які є водоносними горизонтами. Таким чином, забруднюються води, які є питними.

“Оскільки це неконтрольоване забруднення, воно несе ризики для здоров’я населення. Ця проблема була і раніше, але тоді її хоч якось контролювали, вдавалося мінімізувати ризики і попереджати якесь забруднення. Тепер через військові дій, багато шахт повністю безконтрольні. складно навіть оцінити потенційні ризики”, – зазначив Яцюк.

Чи є ризики для решти території України?

На думку експертів, є, але не для всієї території. Поки що забруднені підземні води не повинні вийти за межі басейну річки Сіверський Донець (сьома за величиною ріка України і найважливіше джерело прісної води на сході України. – ред). Додаткова порція забруднення додасться ще й Азовському морю, куди і так йдуть води і від діючих шахт.

“Донбас – вище по місцевості, тому регіональний напрям потоку, в тому числі і забруднень із затоплених шахт – йде в наш бік. Ми екологічно сліпі, у нас немає нормальної спостережної мережі режимних свердловин, і це тривожно. Окрім усього, російські війська цілеспрямовано знищують інженерну та водогосподарську інфраструктуру, через що небезпечна вода заповнює яри, балки, кар’єри. Потенційно, це теж загроза для екології. Донбас на межі екологічної катастрофи і якщо ці процеси не будуть контролюватися, то стануть некерованими”, – запевнив Євген Яковлєв.

А ось на думку Михайла Яцюка, ризики потрапляння забрудненої небезпечними металами води є не тільки для Сіверського Дінця, а й для басейну головної річки України Дніпра. Адже частина приток, які формують Самару (ліва притока Дніпра. – ред) впадають в Дніпро, а їх витоки знаходиться на Донбасі.

“Якість води цих річок формується під впливом грунтових вод, які, в тому числі, викачуються з непрацюючих шахт. Звідси потенційна загроза для басейнів Дніпра і Сіверського Дінця, речок Приазов’я і водосховищ, які використовуються для питних потреб”, – резюмував експерт.

В цілому, це далеко не нова проблема для регіону і країни в цілому. Про неї вже більше року говорять на різних міжнародних майданчиках в тому числі і топові українські політики. Величезні ризики техногенної катастрофи, пов’язані навіть з радіаційним забрудненням, відмітили і в ОБСЄ. Але як бачимо, далі заяв чергова стурбованість міжнародного співтовариства не пішла. Навіть якби вони і зробили конкретні дії, вплинути на проросійських терористів з європейських столиць неможливо. Ситуація з катастрофічною нестачею води в Криму – явний тому приклад.

– пошкодження промислової інфраструктури Донбасу призвело до затоплення шахт, що обернулося загрозою просідання величезних ділянок поверхні і загрожує екологічною катастрофою;

– на думку голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, міста на Донбасі можуть піти під засолену воду. У небезпеці знаходиться місто Торецьк;

– територія Донбасу опинилася під загрозою зараження ядерними відходами з шахти “Юнком”, яка знаходиться під контролем терористів, які припинили контролювати рівень забруднень.

Читайте також: морській фауні Чорного моря загрожує екологічна катастрофа.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: