АГРОРЕГІОНИ

На Дніпропетровщині відбулось рейдерське захоплення землі

01.05.2022 18:02
rejderstvo-610x385-1

У Ниві Трудовій землі фермерів «віджимають» Сергію Касьянову. В найбільш небезпечному, через регулярні артобстріли окупантів, півдні Січеславщини  «намалювалося» іще одне лихо для хліборобів. Дивовижний вердикт отримав голова ПП «АВІ» Анатолій Гергель. Про це повідомляє gazeta-fp.com.ua, пише agronews.ua.

Начальник військової адміністрації Нивотрудівської сільської ради Андрій Ровнов 29 березня видав наказ № 06 «Про припинення права користування земельною ділянкою, що перебуває у комунальній власності». У ньому «з метою забезпечення ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів для потреб як громади, так і жителів Криворізького району в цілому в умовах правового режиму воєнного стану», геть несподіваний рішенець:

Припинити дію Акту постійного користування, на підставі якого мале підприємство ФГ «АВІ» використовує земельну ділянку площею 48, 1 га на території Нивотрудівської с/р, та вилучити дану з. д. із постійного користування ФГ «АВІ».

 І того ж 29 березня А. Ровнов видає і наказ № 07 «Про надання права користування з. д. на час військового стану», яким ухвалює:  

1) погодити передачу з. д. площею 48, 1 га для користування компанією «Стронг – інвест» (один із бенефеціарів – голова групи директорів КСЖ Агро Сергій Касьянов – прим. авт.) на час військових дій.

Дивина, та й годі. Навіть Верховний Головнокомандувач не може в одного громадянина відняти законне право, а іншому – передати.

А. Ровнов пояснив: «підприємство «АВІ» тривалий час працює на землі на підставі рішення сесії, якої не було. У мирний час це буде обов’язково доведено».

Чому ж не зачекати мирного часу? І голова С(Ф)Г «Калаур» Володимир Калаур отримав судовий позов від Нивотрудівської сільської ради з тотожними вимогами. Надзвичайну ситуацію «Фермеру Придніпров’я» пояснює сільський голова Ірина Пелецька:

«У мене до фермерів претензій немає, а є до тих, хто надавав їм землю. По СФГ «Калаур» справа вже в суді, ми найняли юридичну фірму для її супроводу. По «АВІ» не встигли до вторгнення рф до суду, тому вилучення землі провела наказом військова адміністрація. ТОВ «Стронг-інвест» звернулося до Криворізької РДА з проханням про виділення землі, голова РДА Євген Ситниченко не проти. Товариство компенсує фермерам понесені затрати, договір оренди з ним укладемо на рік, під 8 % НГО землі, сільраді так краще. А за рік фермери зможуть оформити землю в оренду, через аукціон».

Теж дивна думка. Перемогти групу КСЖ Агро С. Касьянова, яка працюює в усіх сегментах агроринку, звичайному фермеру на аукціоні – це як середньовічному лучнику здолати сучасний винищувач. Причини «атаки» на їхні господарства Анатолій Гергель бачить такими:

«Це класичне рейдерське захоплення землі. Накази військової адміністрації не мають ніякої юридичної сили. У мене все зроблене згідно із законодавством, документи «залізобетонні». На 48, 1 га оформлені 4 працівники – два трактористи, сторож і голова. Учора нас із адвокатом знову кликали в сільраду, пропонують «компенсувати всі затрати». Та мені від них нічого не треба! Є комбайн і вся техніка, озимина вчасно підживлена, гарна, рілля готова до сівби, маю насіння і пальне. Такими діями у тяжкий воєнний час керівники Нивотрудівської сільради підривають довіру людей не лише до себе, а і до президента України В. Зеленського. Бо святим іменем України оживляють рейдерство».

До слова, С. Касьянов, за даними «СтопКору», вже фігурував у подібних діях у 2015 році, щодо рейдерства агрофірми «Чумаки». А в 2019-му про нього пішли новини з Кропивниччини – про «віджим» кількох тисяч га землі. Проте він заперечив «я про це дізнався з преси». У 2005-му представник «біло-голубих»

С. Касьянов був навіть призначений головою Дніпропетровської ОДА. Але Дніпровський майдан, де були невдоволені його високими тарифами на воду «помаранчеві» жителі півдня області, за місяць змів його з посади. Тепер С. Касьянов задля збільшення і так чималого банку землі порозумівся і з «зеленою» владою Криворіжжя.

Майбутнє українського села, як і сучасне Європи, за фермерством та кооперацією. За місцевими людьми, що тут вродилися і добре згодилися.

У Апостолівщині і Криворіжжі, на батьківщині президента України В. Зеленського, місцева і державна влади чомусь діють проти своїх хліборобів. Можливо, їм слід згадати недавнє застереження секретаря РНБО Олексія Данілова, висловлене в «Українській правді»:

«Я можу сказати, що у нас існує закон про геопросторові дані, який ще не запрацював на повну потужність. Як закінчиться війна, це буде закон номер один. Завдячуючи йому, ми маємо чітке уявлення, де чия власність, оскільки зараз вже з’явилося багато ділків, які готуються переписати власність. Вже йде шалений процес підготовки до переписування активів. Але вони не розуміють – якщо ти хочеш заволодіти чиїмись активами під час війни, то до тебе буде більш ніж багато запитань».


Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: