В Ізмаїльському районі Одеської області фермер Володимир Балабан вирощує мигдальний сад. Про те як вирощувати екзотичні рослини він розповів під час воркшопу «UHBDP, пише agronews.ua.
Дванадцять років тому разом з колегами Володимир Балабан посадив мигдаль на території в 26 гектар. Зараз там ростуть 6 сортів мигдалю. В середньому сад дає – в залежності від сорту і плода – 1-1,5 тонни в ядрі. Зараз Балабан допомагає обслуговувати цей сад. У той же час посадив окремо ще 3 гектари мигдального саду.
«Мигдаль – невибаглива культура. Тема мигдалю дуже актуальна і цікава. У зв’язку з різко мінливими умовами клімату мигдаль отримав більш широке поширення – ареал. Це вже не тільки на Півдні Бессарабії, але вже і Закарпатті, Вінниці. Не тільки в Південно-Східній частині України», – розповідає агроном.
Зараз в його саду представлені тільки вітчизняні сорти, а ось восени чоловік планує закласти два каліфорнійських сорти мигдалю, які дають 2 т ядра з гектара і вважаються одними з найбільш врожайних.
«Варто вирощувати таку культуру, вона невибаглива: посухостійка, жаростійка. За своїми властивостями вона відноситься до групи сукулентів і прирівнюється по жаростійкості до кактусів. Має великі шанси на життя і тривалий, довголітнє існування», – розповідає Балабан.
Починаючи з третього року мигдаль починає плодоносити. Уже з 5 року – товарне плодоношення в виробничих масштабах.
При класичній схемі посадки (416 дерев на га), витрати складуть близько 15 тис. грн/га. Планована прибуток з гектара – 100 тисяч починаючи з 6 року.
«Висаджувати саджанці краще восени, але не раніше 25 жовтня. Карликові підщепи можна висаджувати густіше, але при цьому варто відразу закладати сад від 50 га, щоб забезпечити механізоване збирання врожаю», – розповідає Балабан.
Щоб уберегти сад від заморозків агроном пропонує використовувати антизамерзателі вітчизняного виробництва, які до речі були розроблені за його участю.
Для запилення дерев необхідно розміщувати на 1 гектарі близько 3-4 вулика, яких цілком вистачає, розповідає агроном.