ВАЖЛИВО

На Дніпропетровщині у сина відомого фермера цинічно відбирають землю

19.03.2021 13:07
623_3

Справа Михайла Саєнка – це постріл у спину всім фермерам Дніпропетровщини. Бути фермером в Україні – здебільшого вже подвиг. А починати фермерувати на початку 90-х, одразу після оголошення Незалежності – без перебільшення геройство. Першим таким героєм став Михайло Михайлович Саєнко.  Але у сина відомого фермера цинічно відбирають землю, пише agronews.ua.

Своє фермерське господарство «Самара» Михайло Саєнко зареєстрував у квітні 1991 року. Отримавши згодом на законних підставах у постійне користування дві земельні ділянки – разом 53 гектари. Розвиваючи своє господарство, Михайло докладав паралельно чимало зусиль для становлення і розвитку фермерського руху, не лише на Дніпропетровщині, а й в Україні в цілому.

Від початку 90-х і аж до своєї смерті у березні 2013 року Михайло Саєнко зміцнював позицію фермерів і змушував дослуховуватись до малих і середніх аграріїв усі гілки влади. Після смерті легенди українського фермерства, його господарство успадкував син Олексій. При чому фермерство Саєнка-молодшого почалось з років судових тяганин, поки  у вересні 2020 року Верховний суд України здійснив правовий висновок, яким на час існування ФГ «Самара» зберіг за ним право постійного користування земельними ділянками. Здавалося б, справедливість перемогла і тепер ніяких сюрпризів не буде.

Але невдовзі після рішення Верховного суду, вже  у листопаді-грудні 2020 року Олексій Саєнко раптом дізнається батьківські земельні ділянки у нього відібрали. При чому зроблено це було за класичною шахрайською схемою рейдерських захоплень.

«Це безпрецедентний  замах на фермерський рух навіть для теперішніх вовчих і корупційних діянь в Україні», – обурюється Анатолій Гайворонський, заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів,- «Потужним ударом під дих спробували вибити з наших полків не одного окремо взятого Олексія Саєнка, а саму ідею і потребу відстоювати та захищати в державі малий і середній аграрний бізнес».

На думку Гайворонського, об’єкт нападу  обрано не випадково:

«Бо ми наче той невгамовний загін, у якого в розпал сутичок навколо баталій за фермерські цілі і напередодні запуску ринку земель вкрали бойове знамено. Якщо хочете, прапор і стяг, під якими ми уже тридцять років йдемо вперед, не здаємося та готові й сьогодні відстоювати свої інтереси і права».

Дії місцевої влади справді вражають цинізмом: в один день Новомосковська райдержадміністрація похапцем виводить з державної власності земельні ділянки ФГ «Самара», а Вільненська сільська рада приймає їх в комунальну. І протягом двох наступних днів сільрада встигає і передати у спільну комунальну власність обидві ділянки двом різним групам сторонніх громадян – нібито для ведення фермерських господарств.

При цьому оборудка була реалізована без участі Держгеокадастру, попередніх заяв і рішень. Тобто якісь громадяни забажали отримати землю зараз і одразу її отримали. Навіть не було потрібного рішення про надання дозволу готувати землевпорядні документи – скористалися тими, які замовляв і оплачував фермер Олексій Саєнко.

Всеукраїнський Конгрес Фермерів рішуче налаштований домогтися слідства і покарання для злочинців, які фактично вкрали землю в Олексія Саєнка.

????Тому фермери готують акцію протесту у Новомосковську перед районною адміністрацією 30 березня в 11 годині і участь братимуть малі та середні аграрії з усієї України.

Бо фермери своїх у біді не залишають!????????


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: