НОВИНИ

На Дніпропетровщині на 30% заповідних територій зафіксовано самовільне розорювання

05.01.2021 07:32
maxresdefault

ГО “Українська природоохоронна група” оприлюднила дослідження про стан збереження об’єктів природно-заповідного фонду Дніпропетровщини. Ідеться про самовільне розорювання степових та лучних ділянок або надання їх під розорювання різними державними органами. Про це повідомляє пресслужба УПГ, пише agronews.ua.

Усього в області – 179 територій природно-заповідного фонду (100,196 тис га). У 50 з них виявлені розорані території загальною площею 3380,9 га.

Якщо відкинути території ПЗФ у містах, а також ті, де розорювання не можливе в принципі, то вийде, що з 87 заповідних територій області, де представлені степи й луки, 57% різною мірою розорані, пишуть експерти ГО “Українська природоохоронна група”.

У частині випадків самовільна оранка наступає на заказники й пам’ятки природи з боків, “непомітно” розширюючи межі полів на їхню територію. В інших випадках оранки відбуваються повністю в заказниках на значних площах.

Оранки наявні також на територіях природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, а також у всіх заказниках, створених в останні роки.

У всіх без винятку випадках ця діяльність є незаконною і повинна тягнути кримінальну відповідальність, згідно зі статтею 252 Кримінального кодексу України.

“Більшість розораних ділянок обробляються вже не перший рік. При цьому щодо кожного з заповідних об’єктів землекористувачі підписали охоронні зобов’язання. Такі охоронні зобов’язання регулярно оновлюються Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА та зберігаються в ньому. Але в дійсності природа стрімко знищується і ніхто на це не звертає увагу. Збитки, нанесені державі цими порушеннями, становлять щонайменше 125,3 мільйони гривень. Якщо додати до цих обрахунків збитки, нанесені видам флори і фауни, занесеним до Червоної книги України, то їхня сума збільшиться на кілька порядків”, – йдеться у повідомленні.

Виявлену інформацію ми передали в Державну екологічну інспекцію України, а також до Національної поліції України та Прокуратури. Ми також звернулися до Дніпропетровської ОДА з пропозицією ініціювати масштабну перевірку недбалості (або змови) посадових осіб Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. До того ж, запропонували запланувати заходи з відновлення природної степової рослинності.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: