НОВИНИ

На Дніпропетровщині ягоди тепер вирощують «достроково»

13.03.2019 11:17

Фірма «Агросільпром» (Дніпропетровська обл.) на території свого тепличного господарства успішно застосовує спосіб “дострокового” вирощування ягід. 9 га під ягодами, з яких 2 га у закритому грунті  – ось результати кількарічної роботи в ягідництві фірми «Агросільпром». Зокрема, в Дніпропетровському районі крім суниці й винограду в теплицях вирощують у відкритому грунті суницю Аліна, малину Глен Емпл, а також висадили  червоні і білі порічки, пише agroday.com.ua.

Почали ще в 2013 році: насадили в теплицях суницю, наступного року в міжряддях – виноград. Та вже наступного року відійшли від початково обраного варіанту. Добудували теплиці, але вже не замовляли їх спеціалізованій фірмі, як перші теплиці, а зварювали самотужки. І відвели нові теплиці тільки під суницю. Посадили в теплицях ранній сорт Альба, причому дуже густо: в межах смуг – 20 рослин/м2. Щороку експериментують з агроволокном, дугами, схемами посадки.

На зиму навіть у теплиці рослини накривали агроволокном щільністю 17 г/м2, перед цим скосивши листя. Та згодом помітили, що від ваги навіть такого легкого агроволокна у рослини «крутить» квітконос і листя, хоча агроволокно й знімали на день. Тому над суницею встановили дуги, на які стали натягувати агроволокно щільністю 30 г/м2. А нещодавно в частині теплиць спробували встановити подвійну плівку – результатом стало отримання врожаю ще на тиждень раніше, завдяки чому вдалося додатково отримати на кілограмі по 100-150 грн. Але є у подвійної плівки і недолік: через глобальне потепління уже в травні, в розпал сезону суниці в закритому грунті, часто стоїть справжня спека, тож під подвійною плівкою в цей час всі 40 градусів.

Минулого року «Агросільпром» зібрав першу суницю 17 квітня. І це за затяжної зими.  Таким чином, першу ягоду в Дніпропетровському районі вдається отримати раніше, ніж на Херсонщині. Відповідно, й починається сезон з 200-250 грн/кг. Щоправда, останню ягоду навіть з теплиць доводиться продавати дешевше собівартості, бо до того часу на ринок виходить занадто багато конкурентів.

Подібні теплиці, звичайно ж, задоволення недешеве: за словами фахівців, сума необхідних інвестицій перевищує 100 тис. євро/га. Однак самих теплиць мало для того, щоб вирощувати суницю з прибутком. Так, через пару років після висадки першої суниці в закритому грунті масово з’явився хлороз, а врожай не перевищував 150 г з рослини. У господарстві довго думали, чому він виник, та врешті з’ясувалося, що причиною всьому – високий показник ЕС (3-3,2) поливної води зі свердловини, що призвело до засолення грунту. Тому довелося встановити дорогу (за оцінками фахівців, подібне обладнання коштує не менше 30 тис. євро) систему зворотного осмосу. Технологічні особливості системи такі, що вона перекачує далі лише половину поданої води, а інша половина обсягу спрямовується назад. Відповідно, щоб отримати необхідні 50 м3/га води для одного поливу (а такі поливи в розпал сезону за спекотної погоди здійснюються щодня, а в березні-квітні – тричі на тиждень), потрібно викачати зі свердловини вдвічі більше води.

Фертигацію здійснюють простими добривами, в складі яких забезпечують ягоду всіма необхідними елементами, включаючи сірку, магній, цинк, мідь, залізо, бор. «Можна й складними, але це буде дорожче», – коментує агроном господарства.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: