НОВИНИ

На Дніпроперовщині вирішили проблему забруднення води

15.07.2021 13:35
Zagryaznenie_okruzhayushej_sredi_vidi-_prichini-_metodi_borbi_5-e1533670424292

14 липня в Кривий Ріг прибув Андрій Мальований, який провів засідання та повідомив, що Держекоінспекція виступить координатором проекту вирішення проблеми скидання надлишків зворотних (шахтних) вод Кривбасу. Про це повідомляє Весь Кривой Рог, пише agronews.ua.

14 липня в Офісі ДЕІ у Кривому Розі відбулась робоча нарада, де обговорили основні проблеми, що виникають під час відкачування вод з гірничодобувних підприємств та їх подальшого скиду в річку Інгулець.

Так, за результатами інструментально-лабораторного контролю за якістю води р. Інгулець, що проводився Держекоінспекцією у період з квітня по червень 2021 року під час промивки русла, було виявлено перевищення нормативів ГДК хлоридів, сульфатів тощо.

А протягом останніх 5 років після промивання русла річки Інгулець у воді спостерігалася тенденція до різкого збільшення вмісту хлоридів до 1000-2000 мг/л (при нормі 350 мг/л).

Слід зазначити, що Інгулець протікає через Карачунівське водосховище, з якого населення Кривого Рогу частково споживає питну воду, а ресурси річки використовуються аграріями з метою зрошення земель Миколаївської та Херсонської областей. Використання високомінералізованих вод може спричинити погіршення врожайності внаслідок засолення ґрунтів та становить загрозу для місцевого населення.

До розв’язання проблеми долучились представники Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство економіки України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Фонд державного майна України, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, Державне агентство водних ресурсів України, Дніпропетровська обласна рада, Миколаївська обласна рада, Херсонська обласна рада, Дніпропетровська обласна державна адміністрація, Криворізька районна державна адміністрація, Криворізька міська рада, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, а також представниками підприємств ПАТ «АрселорМіталл Кривий Ріг», ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», АТ «Кривбасзалізрудком» та ПрАТ «Суха Балка» та Громадської ради при ДЕІ, в яку входять активісти близько 30 громадських організацій.

В результаті напрацьовано низку пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми забруднення басейну річки Інгулець внаслідок скидів вищезгаданих шахтних вод.

Це, зокрема, проведення комплексного дослідження ставка накопичувача балки Свистунова, а також негативного впливу підприємств забруднювачів безпосередньо на стан річки Інгулець.

Держекоінспекція, як модератор процесу, акумулює всі пропозиції для розробки дорожньої карти та конкретних заходів, направлених на екологічне оздоровлення річки Інгулець з подальшим контролем їх виконання, зокрема, в частині зобов’язань промислових підприємств, щодо очищення зворотних вод.

Нагадаємо, що Міндовкілля представило вебпортал, що містить усю екологічну інформацію та надає ряд послуг.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: