НОВИНИ

Визначено найефективніші технології живлення кукурудзи

30.08.2021 13:09
Кукурудза

40 гібридів, 15 варіантів внесення добрив, 7 сучасних технічних рішень – нещодавно на полігоні аграрних інновацій відбувся День поля «Кукурудза: результат на максимум!», присвячений головній культурі цьогорічного Digital Field. Про це повідомляє прес-служба компанії AgriLab, пише agronews.ua.

Представники кількох десятків господарств завітали на польовий захід Digital Field, що був цілковито присвячений кукурудзі. Цьогоріч це головна культура проєкту: під неї відведено відведено 65% загальної площі. В рамках заходу «Кукурудза: результат на максимум!» експерти та партнери Digital Field продемонстрували 40 гібридів зернової та силосної кукурудзи, підбили попередні підсумки щодо впливу різних елементів живлення та параметрів висіву на врожайність, а також поділились економікою дослідів.

Висів: точно, швидко, диференційовано

Захід почався зі статичної демонстрації сівалок, які в квітні сіяли кукурудзу на полігонах Digital Field.

Гібриди зернової кукурудзи висівались швидкісною сівалкою Kverneland Optima TFprofi SX, що забезпечує належну розкладку навіть за 18 км/год.. Ця машина  оснащена висівним апаратом збиткового тиску, працює за ISOBUS-протоколом і має низку інтегрованих рішень, зокрема: для посекційного відключення та внесення матеріалу зі змінними нормами: як насіння, так і добрив. Під час дня поля про неї розповіли представники «Альбіон» – офіційний дистриб’ютор техніки Kverneland.

Два гібриди силосної кукурудзи висівала машина, виготовлена спеціалістами українського представництва Precision Planting. Крім відомих вакуумних висівних апаратів vSet®, електроприводів висівних камер vDrive®, системи регулювання притискного зусилля секцій Delta Force®, датчиків для вимірювання 4-ох показників ґрунту SmartFirmer®, активної висівної трубки SpeedTube®, сівалка має кілька «свіжих» упроваджень.

Зокрема: Reveal™- очисні зірочки на окремій навісці з опорним колесом і гідро- чи пневмоциліндром, Furrow Force™- модуль для щільного закриття борозни з насінням, а також AirForce – пневмоподушки – альтернативна  гідроциліндрам висівних секцій.

Перші висновки систем удобрення

Результат «на максимум» неможливий без дієвої системи удобрення, а перший крок до неї –  чітке розуміння можливостей виробничих площ.

«Передусім ми робимо обстеження. І тільки розуміючи характеристики ґрунту, розробляємо відповідні технології та систему удобрення», – підкреслює Володимир Махота, керівник відділу науково-технологічного забезпечення Agrilab.

Поля Digital Field розташовані на легкосуглинкових пилуватих сірих ґрунтах.

Результати їхнього обстеження, зокрема, показали: велику строкатість за кислотністю, розподілом рухомих форм калію, а також низький вміст цинку. Загалом експерти Agrilab визначили, що на відведених під кукурудзу полях ефективна врожайність культури становить 8,6 т/га для зернової та 35 т/га – для силосної кукурудзи. Відповідно до потенціалу площ і фізично можливої та при цьому економічно доцільної врожайності, спеціалісти Agrilab і розробляли системи удобрення.

На «кукурудзяних» полігонах Digital Field цьогоріч закладено багато дослідів щодо елементів систем удобрення кукурудзи. Чимало з них присвячені азоту, зокрема:

«На зерновій кукурудзі ми вносили азот двома способами: розкиданням перед посівом (вапняково-аміачна селітра, 440 кг/га), та локально-стрічково під час висіву (КАС-32, 265 л/га), – розповідає Каріна Кулик, агроном Digital Field. –  У фазі 12-14 листків, коли кукурудза активно нарощує вегетативну масу, ми провели азотну діагностику. На варіанті з локально-стрічковим внесенням мінерального азоту було на 8-15 мг/га більше, ніж на першій локації, а, крім того, живлення було сконцентроване в кореневмісній зоні».

На полігоні «Системи удобрення кукурудзи» на прикладі гібриду РЖТ Ліпеккс (ФАО 290) від RAGT Semences Ukraine та добрив компанії Binfield і досліджується вплив: стимуляторів росту, мікрогранульованих добрив, продуктів для підживлення, антистресантів, інгібіторів нітрифікації тощо.

«Основна мета застосування інгібітора – уповільнити нітрифікацію, щоб забезпечити зберігання азоту, – пояснює Володимир Махота. – Інгібітор нітрифікації (НоваТек Оne, 2,5 л/га) було внесено разом із КАС-32 (265 л/га). Ближче до кінця вегетації на варіанті з інгібітором переважала амонійнйна форма азоту, на варіанті без нього  – нітратна. Абсолютні значення – однакові: тільки в одному випадку маємо більше нітратної форми, а в другому – амонійної».

Досліди продемонстрували, що інгібітор нітрифікації дає змогу заощадити на азотних добривах. На Digital Field закладено варіант, де НоваТек Оne вносився із зменшеною на 20% нормою КАС-32: 212 л/га або -5-7 мг/га мінерального азоту в ґрунті.

Оптимізувати азотне живлення можна й за допомогою технічних рішень – їх представила компанія «Агротерра». Базовим продуктом є міні-лабораторія Soil-Scan™ від 360Yield Center®, яка дозволяє за 20 хв. виміряти вміст нітратного азоту. Це працює так: у 5 точках по діагоналі поля щупом відбираються проби ґрунту, змішуються в одному стакані, до цього додається дистильована вода, все це перемішується й ставиться під електроди. Після визначення обсягу нітратного азоту, задається фаза розвитку кукурудзи, вміст органічної речовини та запланований урожай – і програма показує реальну потребу в нітратному азоті на конкретному полі в даний момент.

«Один із наших клієнтів у Житомирській обл. минулого року трохи «обпікся» з добривами: вніс високу норму азоту на початкових етапах вегетації кукурудзи, коли запаси продуктивної вологи були мінімальні, – рослини згоріли, подекуди взагалі не утворивши качана,  – розповідає Олег Пелипенко, агроном «Агротерра». – Цей рік він працює з Soil-Scan™. Зокрема, він визначив, що на його полях лишилось багато азоту з минулого року: елемент локалізувався в горизонті 40-60 см, а потім із висхідним рухом води почав підніматись угору. Тож на деяких полях господар вніс лише 75 кг азоту в д.р./га, а на деяких підживлення взагалі не проводив: не потрібно. То зараз кукурудза в нього – під 3 м і з доволі таки серйозними качанами: я на одному полі нараховував 20-22 ряди».

Також на Дні поля компанія «Агротерра» представила систему Y-Drop®, що встановлюється на будь-який обприскувач чи аплікатор і дозволяє внести рідке живлення (або й інсектицид) чітко в кореневмісну зону.

Загалом кінцеві результати дослідів, а головне – економічна доцільність застосування тих чи інших інновацій,  стануть відомі після збирання. Втім, уже зараз можна сказати, що обробка насіння стимулятором росту забезпечила більш активний ріст кореневої системи. На відповідному досліді антистресант Binfield допоміг кукурудзі швидше оговтатись від одночасних гербіцидного та холодового стресів навесні.

Також на Digital Field продемонстрували ділянки із закладеними дослідами по застосуванню мікрогранульованих добрив.

«Використовуючи мікрогранульовані добрива, мало хто замислюється над тим, куди саме їх вносити, – звертає увагу Каріна Кулик. – Практика показує, що найбільш ефективно їх закладати під насінину, щоб стимулювати розвиток кореневої системи в нижні шари».

Кукурудза: акценти зернової групи

Лейтмотивом заходу стали демонстраційні поля з гібридами від насіннєвих партнерів Digital Filed. Кукурудза зернового напрямку представлена 24 гібридами. 7 із них (ФАО 260-360) – селекція компанії Limagrain, зокрема, 2 новинки: ЛГ 31272 (ФАО 340) та ЛГ 31330 (ФАО 320).

«ЛГ 31272 – вийшов на ринок минулого року й доразу добре себе показав: на Кіровоградщині та Полтавщині, де траплялись посіви взагалі без качанів, цей  всюди був із качаном і забезпечив 3-5т/га – один із кращих результатів у своїй групі стиглості, – зазначає Володимир Кузьмич, продукт-менеджер «Лімагрейн Україна». ЛГ 31330 вперше в Україні. Це стабільний, надійний і високоврожайний гібрид, що добре себе поводить у монокультурних посівах і в умовах посухи».

Також Limagrain представила програму Hydraneo для управління ризиками від посухи. Програмне забезпечення на основі низки параметрів, зокрема метеорологічної історії полів, типів ґрунту та генетичних характеристик гібридів Limagrain формує технологічні рекомендації для якомога повнішого розкриття потенціалу гібриду в поточних умовах, а також оцінює ймовірність погодних ризиків. 

LNZ Group представила 6 зернових гібридів північноамериканської селекції Universeed™ (ФАО 270 – 340).

«EXPM 015 (ФАО 260) добре витримує пониження температур і весняний холод, а також пластичний до технологій обробітку, – підкреслює Віталій Брашован, менеджер із розвитку агротехнологій Північно-Східного бізнес –регіону LNZ Group. –  Серед усієї лінійки Universeed™ EXPH 003 (ФАО 350) є найпопулярнішим. Він чудово витримує спеку, коли гібриди аналогічної групи стиглості просідають по запиленню».

Селекцію KWS на Digital Field презентують одразу 10 зернових гібридів (ФАО 230 – 380), зокрема представники нових брендів Plus4Grain (інтенсивні, високоврожайні) та ClimaControl(екстенсивні, посухостійкі, стабільні).

«КВС Фернандо (ФАО 260) – новий гібрид, який належить до групи Plus4Grain та має потенціал 18 т/га, – звертає увагу Віталій Каландат, менеджер з агросервісу департаменту кукурудзи та соняшнику «КВС-Україна». – Серед особливостей – низька реакція на абортацію. На цьому полі в умовах літнього дефіциту вологи він майже не абортував зерно: 2 шт. на верхівці качана. Стабільну в жорстких умовах Акустику (ФАО 350), ми віднесли до групи ClimaControl. Це ремонтантний гібрид із еректоїдним типом листя та швидкою вологовіддачею, який навіть у найбільш несприятливих умовах формує 16-18 рядів із 30-32 зернами в кожному. Маса тисячі 280-300 г».  

Захищаймо інноваційно

Відвідувачі «кукурудзяного» Дня поля Digital Field оцінили й сучасні технічні рішення для захисту культур, зокрема дрони-обприскувачі.

«Дрони-обприскувачі  є на сьогодні є найпродуктивнішим рішенням – один такий XAG XP2020 з захватом 7 м s баком для робочого розчину 20 л може закривати до 18 га за 1 год, – наголошує Руслан Ільченко, менеджер із продажу компанії Drone.UA. – Він працює на акумуляторі й оснащений отомайзерами – ротаційними форсунками. В залежності від швидкості обертання можна змінювати розмір краплі в діапазоні 85-550 мкм. Для циклічної роботи вистачає стандартного комплекту: дрон, баки (2 шт.), акумулятори (2 шт.) і зарядний пристрій. Час роботи акумулятора – 12 хв., час зарядки – 12 хв. Таким чином, ми можемо працювати циклічно лише з 2 акумуляторами».

Також компанія «Агротерра» представила Undercover®, який дозволяє всебічно, в тому числі з внутрішньої частини листа, покропити рослини. Головний елемент – блок із 3-ма форсунками, що через довгу стійку монтується на штанзі обприскувача.

Під час роботи Undercover® рухається в міжрядді, а потік розчину розділяється на 3 факели, направлених: знизу-вгору праворуч, знизу-вгору ліворуч і знизу-вгору назад. Коли треба покропити тільки міжряддя, основні виходи блокуються, й задіюється 4-а, додаткова форсунка, встановлена по центру блоку.

Силосна кукурудза: генетика й «цифра»

Під час заходу насіннєві партнери Digital Filed представили 16 гібридів кукурудзи силосного напрямку вирощування, а заразом – і цікаві програмні рішення.

Демо-посіви сислосної кукурудзи Limagrain на Digital Filed утворили 4 гібриди (ФАО 240-440), серед яких – новий ЛГ31279 (ФАО 440), що забезпечує високоякісний силос: із дуже високою перетравністю листової маси, оптимальним балансом між зерном та силосом, а також суттєвим виходом енергії з гектара. Гібрид має стрімкий стартовий ріст, виражену толерантність до посухи та високу стійкість до вилягання.

«Віднедавна ми пропонуємо цифрову платформу Agrility, яка допоможе оптимізувати вирощування культур, – підкреслює Ігор Грабовий, спеціаліст із цифрових сервісів «Лімагрейн Україна». – Agrility має 4 складові: Density – створює карти-завдання для диференційованого висіву зернової та силосної кукурудзи; Vegetation – відслідковує стан посів усіх культур під час вегетації; Yield – на основі аналізу NDVI-знімків прогнозує врожайність кукурудзи на зерно й силос; Harvest – прогнозує масову частку сухої речовини та визначає оптимальні дати для збирання силосної кукурудзи».

На полігоні аграрних інновацій LNZ Group представила 5 гібридів силосної кукурудзи (ФАО 260-420) – це різні продукти селекції, які об’єднані кількома спільними властивостями.

«Головна фішка цих гібридів – велика кількість листків над качаном: у EXPG 600 (ФАО 260) – 6-8 листків, у S4210 і EXPG607 (ФАО 440) – до 14, – відзначає Віталій Брашован. – Площа листової поверхні силосних гібридів Universeed™ на 10-30% більша, ніж у інших гібридів аналогічної групи стиглості. Ще одна перевага – м’яке стебло, а, отже, нижче навантаження на комбайн. Крім того, наші гібриди мають борошнистий тип зерна. В нього м’яка структура, відповідно, воно краще подрібнюється в комбайні, краще змішується з силосом і, як результат – ферментація проходить на порядок швидше. Це ключові моменти, що відрізняють наші силосні гібриди з-поміж інших».

Пропозицію силосної кукурудзи KWS на Digital Filed презентують 7 гібридів, в тому числі, з нової групи продуктів Best4Milk (легка перетравність, істотний уміст крохмалю, висока врожайність). На одному з них, гібриді КВС Ітелегенс (ФАО 380), дослідили вплив норм висіву на біологічну врожайність.

«Ми посіяли КВС Ітелегенс з норами: 55, 70 і 85 тис. шт/га і вирішили перевірити врожайність і відсоток качана в сухій масі, – розповідає Олег Лога, агроном-консультант «КВС-Україна» (Київська, Черкаська, Кіровоградська). – Вчора ми вибрали продуктивні рослини, з качаном: з 55 тис./га – близько 50 тис. – продуктивні, з 70 тис./га – 60 тис./га, з 80 тис./га – 70 тис/га. Висота майже однакова, але за качаном і товщиною стебла одразу помітні відмінності. На варіанті з найвищою густотою утворився найменший качан, варіант 60 тис. продуктивних/га – більший і 50 тис.шт/га – найкращий. На всіх варіантах 14 рядів зерен, але між низькою, середньою та високою густотами різниця по 5 насінин в ряду по довжині. Така сама градація за товщиною стебла й листовою масою: найкращий варіант – 50 тис. продуктивних рослин/га. За біологічною врожайністю: на варіанті 50 тис./га – 46 т/га при вмісті качана 38%, на варіанті 60 тис/га – 45т/га, 37%, 70 тис./га – 44,5 т/га, 35%. Тож нащо сіяти густіше?»

Також KWS представила SAT DM MONITORING – сервіс, який на основі супутникових знімків визначає рівень сухої речовини й оптимальну збирання для конкретного поля.

Супутник фотографує поля та передає знімки на сервери. Там програмне забезпечення аналізує їх, враховуючи широку низку факторів, зокрема: генетичні особливості гібридів і погодні умови. Результат – цільна картина поля з ділянками, що різняться за вмістом сухої речовини. Похибка при цьому становить 2%. SAT DM MONITORING працює в Україні 3-ій рік і на сьогодні охоплює 25 тис га 80 господарств.

На завершення

Таким був 3-ій захід цьогорічного полігону аграрних інновацій Digital Field. Наступна подія відбудеться у  вересні й буде присвячена соняшнику та остаточним результатам дослідів на зерновій кукурудзі.


✅ Digital Field — перший в Україні онлайн-демополігон аграрних інновацій, створений за ініціативою AgriLab у 2020 році. Це — дослідницький проєкт, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою сучасних технологій. У 2021 році у межах проекту закладено 12 демо-полігонів з різними технологіями посіву, системами живлення та захисту культур. Партнерами Digital Field-2021 є: Agrilab, Amazone, Bayer Crop Science, Binfield, DEFENDA, Drone UA, Fendt, Kverneland, KWS, Limagrain, LNZ Group, Precision Planting, RAGT Semences, Universeed, «АБА АСТРА», «Август-Україна», «Агротерра», «Альбіон».



Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: