НОВИНИ

На Чернігівщині зафіксували гнізда отруйних павуків прямо у місті

03.08.2020 10:02
photo_2020-07-31_17-15-32-e1596206433927

У Чернігові жителі зафіксували гнізда отруйних павуків-ос. На фото і відео їх зафільмував містянин Василь Фісенко. Самка павука має яскраве жовтувато-чорне забарвлення, смугаста й нагадує осу. Самці більш бліді і непомітні. Про це повідомляє cheline, пише agronews.ua.

Павук є досить небезпечним, його наукова назва Аргіопа тигрова, або Брюнніха, але ще його називають павуком-зеброю. Комаха є канібалом, поїдає самця після спарювання. Може вирости до солідних розмірів. Для людини отрута не смертельна, але небезпечна.

Це не перший випадок появи небезпечних тварин у межах населенних пунктів.

Так, у Запоріжжі минулого помітили отруйного павука, який здатен на блискавичну атаку і може вкусити кілька разів поспіль.

Таку небезпечну знахідку виявила мешканка Запоріжжя і виклала фото в Instagram. Під світлиною жінка зазначила, що побачила чорного павука у себе на ділянці і раніше нічого подібного не зустрічала.

Своїм зовнішнім виглядом це членистоноге нагадує Сіднейського лейкопаутинного або воронкового павука (лат. – Atrax robustus, англ. – Sydney funnel-web spider). Назву свою він отримав через звичку плести павутину у формі воронки.

Сіднейський павук відрізняється надзвичайно агресивним характером. Він першим нападає на кривдника і завдає отруйний укус, який призводить до паралічу нервової системи і навіть до летальних випадків. Токсини потрапляють у кровоносну систему жертви протягом 2 хвилин після нападу.

На місці укусу з’являється гострий біль, припухлість і мимовільне скорочення м’язів. У дорослої людини, якщо не застосувати протиотруту, смерть зазвичай настає протягом 3-6 днів, найчастіше внаслідок прогресуючої артеріальної гіпотензії (зниження тиску). Діти вмирають, як правило, від набряку легенів.

У постраждалих спостерігаються судоми, спазми, тахікардія, аритмія серця, оніміння кінцівок, блювота, різке підвищення або пониження тиску, ниркова недостатність, підвищена температура тіла, порушення роботи мозку, задишка і апное (зупинка дихальних рухів).

На Тернопільщині 2 роки тому чоловіка вкусив отруйний павук, який входить до десятки найбільш отруйних павуків у світі.

Мешканець села Заліщики Юрій Мандзюк потерпів від укусу жовтого павука. Про це тоді написала “Народна правда“.

Почастішання появи небезпечних тварин у нгаселенних пунктах може бути пов’язано із змінами клімату, які дозволяють теплолюбним , але небезпечним створінням розширювати середовище проживання.

У будь-якому випадку, науковці радять не чипати тварин, а у разі укусу терміново звертатися за медичною допомогою.

Нагадаємо, пивоварня зазнає збитків через гніздо лелек (відео).


Перегляди: 24
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: