У Чернігові стартував новий для області проєкт по створенню туристичного гастрономічного маршруту — «Дорога смаку та вина». В Україні вже впроваджені подібні маршрути. Так, в Одеській області у рамках проєкту Європейського союзу «Географічні зазначення», створений і функціонує пілотний маршрут «Дорога вина та смаку Української Бессарабії». Про це повідомляє пресслужба Чернігівської обласної державної адміністрації, пише agronews.ua.
— Чернігівська область має значний потенціал для розвитку гастрономічного туризму. Вже зараз місцеві бренди — «Ніжинський огірок», «Чернігівське пиво» та інші знані й в Україні, і за кордоном. А загалом, на Чернігівщині зосереджено понад 50 виробників унікальних харчових продуктів і напоїв. Традиційним для нашої області є виробництво сирів, хліба, м’ясних делікатесів, а також продуктів бджільництва та медоваріння. Поєднавши це з відвідуванням культурно-історичних об’єктів, отримаємо цікаві пропозиції для туристів, — зауважила голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко.
Перший воркшоп «Дороги смаку Чернігівщини» зібрав понад 50 представників туристичного бізнесу, територіальних громад та зацікавлених підприємців. За результатами обговорень та презентації була створена ініціативна група щодо відпрацювання майбутнього маршруту.
Гастрономічний туризм набирає обертів у всьому світі, туристи все частіше обирають безпечний, смачний, автентичний та екологічний відпочинок. А приклад «Дороги вина та смаку Української Бессарабії» наочно демонструє переваги, які отримують громади, через території яких проходять маршрути. Це і розвиток сільських територій шляхом залучення туристичних потоків, і збільшення попиту на унікальні крафтові продукти, і розбудова місцевої інфраструктури та підвищення зацікавленості серед туристів історично-культурними та природними об’єктами Чернігівського Полісся.
Нагадаємо, що на Прикарпатті равликову ферму відкрили для екскурсій.