НОВИНИ

На Чернігівщині депутати перешкоджають приватизації землі

06.09.2021 08:36
kak-privatizirovat-zemlyu

Оформила документи на землю, а депутати селищної ради дозволу на приватизацію не дали. Жителька села Спаське Сосницької територіальної громади Наталія Зуєнко вирішила приватизувати землю на себе, сина, учасника бойових дій в зоні АТО, та молодшого сина – загалом три земельні ділянки. Про це повідомляє suspilne.media, пише agronews.ua.

Коли були оформлені всі документи, визначені межі земельних ділянок землевпорядником, рішенням сесії селищної ради розгляд питання відклався на невизначений термін.

Жінка розповідає, на себе хоче оформити майже півтора гектари землі. Це земля сусідки. Від неї жінка відмовилась, бо їй 90 років, – пояснює Наталія. Цей город вона обробляла з сім’єю шість років поспіль і вже два роки здає його в оренду.

Документи збирає з 2018 року. Депутати тодішньої сільської ради погодили виділення цієї ділянки. Потім земельний відділ у Чернігові надав дозвіл на розробку документів на землю.Друга земельна ділянка, на яку претендує, Наталія Зуєнко хоче оформити на сина, учасника бойових дій у зоні АТО.

Не дають документи: на Чернігівщині жінка не може оформити майже 1,5 га землі

«Коли кинулися, щоб виділити землю атовцю, сказали, що у нас по району немає. Запропонували в селі Кудрівка. Це не з руки, далеко. І ми просили тут. Коли відкрили кадастрову карту, знайшли вільну ділянку, яка ніким не оброблялась».

Держгеокадастр також надав дозвіл на розробку документів. Наталія з готовими документами звернулась в Сосницьку селищну раду, де депутати мали погодити виділення обох ділянок у приватну власність.

«То вони розповідали, що землі ще не всі передані – не можуть розглянути. І перетягували так із сесії на сесію. А у травні відбулася сесія, на якій нам прийшла стандартна відмова».

Ігор Чернуха, заступник голови Сосницької ТГ розповів, у рішенні сесії зазначено, що розгляд питання відкладається. Його має більш детально вивчити земельна комісія, бо землі належать до спірних земель.

«Земельна ділянка, яку бажає взяти в приватну власність Зуєнко Артем Вікторович. На цій земельній ділянці попадає земельна ділянка, яка перебуває у приватній власності іншої особи. Тобто, це був «червоний» державний акт. На цій кадастровій карті її немає, немає обмінного файлу цієї ділянки і немає кадастрового номера цієї земельної ділянки. Це не вся територія, це буквально сорок сотих, п’ятдесят сотих з цих двох гектарів. Якщо виясниться, що ця земельна ділянка перебуває в приватній власності іншої особи, то два гектари цієї території ми надати не зможемо».

Ігор Чернуха пояснює, що і перші півтора гектари, які жінка хоче оформити на себе, спірні.

Держгеокадастр не міг видати дозвіл на виготовлення проектної документації на землю, якщо ця земля уже є в приватній власності інших осіб, навіть якщо у власника сертифікат без кадастрового номеру, сказав екс-голова Держгеокадастру Денис Башлик.

«Він має на етапі надання дозволу перевіряти всі архівні матеріали на територію, на яку він надає дозвіл. Тобто там є дуже багато баз, по яких можна перевірити формування територій і розпаювання, і журнали надання цих актів державних на землю. Шансів надати дозвіл на чиюсь приватну власність набагато менше, ніж відмовити сільській раді для того, щоб надати комусь своєму дозвіл паралельно».

Денис Башлик розповідає, у рішенні сесії мала бути вказана точна причина, чому рішення по землі затягується. У той же час, поки йде оформлення документів, Наталія Зуєнко хоче оформити і третю земельну ділянку – також два гектари вже на молодшого сина Богдана поряд з ділянкою старшого – Артема. Зараз жінка здає в оренду обидві ділянки синів.

Нагадаємо, що В Україні уклали вже 11,5 тисяч земельних угод: які області лідирують.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: