АГРОВІДЕО

На Чернігівщині чоловік виростив понад півтори тонни винограду

09.10.2022 15:05
0071575a2dedcc82

Валерій Гусєв із села Карпилівка, що на Срібнянщині (Чернігівська область), виростив на своєму винограднику понад півтори тонни винограду. Чоловік займається цим понад вісім років. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Сад Валерія займає приблизно 40 соток землі. На одній половині ростуть понад 400 дерев персиків, на іншій – 210 кущів винограду. Це 21 ряд по 10 кущів у кожному. Є моноряди з одним сортом винограду, який дає хороший врожай та ряди, де ростуть по два-три пробні сорти.

“Виноград — це культура місця і часу. Садиш, вирубуєш, тоді знову щось нове садиш, тоді знову вирубуєш”, – каже Валерій.

Перший свій виноград чоловік посадив у 2009 році. Займатися виноградарством у промислових масштабах почав у 2013 році. Тоді висадив 100 живців винограду.

“Вирощувати виноград на півночі і на півдні України це велика різниця. Дивиться, і думаєш, якщо у людей виходить, чого у мене не вийде. І дійсно – вийшло”, – розповів виноградар.

Наразі виноградник налічує до 70 столових сортів та гібридних форм: Лівія, Аркадія, Преображення, Ювілей Новочеркаська, Байканур, Еверест, Гарольд, Дар’я, Хелена – ці сорти дуже смачні та гарно показують себе на моєму винограднику, каже чоловік.

Улюблений сорт виноградаря –“Лівія”: “Досить ранній, має гарні смакові якості, гарно визріває, гарний урожай і всім подобається. Урожайність була кілограмів 40, як мінімум. Він уже дозрів, його реалізували і його вже немає. Чудовий просто”.

Інший виноград “Анюта” належить до пізніх сортів, зазначає виноградар:

“Це солодкий, класний виноград із присмаком приправ. Взагалі немає тепла, невідомо як воно буде. Надія на те, що не буде морозів”.

Нині Валерій зібрав 70% винограду. Це приблизно півтори тонни. З них тонну двісті – вже продав. Перший збір відбувся 25 серпня. До Карпилівки за виноградом люди приїжджають самі – дегустувати можна просто із лози, а ще погуляти виноградником та залишити фото на згадку.

“Всі підходять і хочеться зверху ягідку відірвати і спробувати, а потрібно виривати із середини грони і пробувати звідси. Якщо тут ягода чудова, то отут точно буде смачна. Їси, їси, вже думаєш все, не буду їсти. Зранку немає клієнтів, ходиш: треба і того, і того спробувати”, – розповів Валерій.

Коли на територію Чернігівської області відбулося російське вторгнення, улюблена справа врятувала Валерія від негативних думок та панічних настроїв: у березні висадив кілька рядів молодих живців, укріпив арки для лози та зробив усе аби був новий урожай.

“Прийшов сезон і ти тут живеш, мало не кожен день. Кожні два тижні обробки, день через день пасинкування, нормування, підрізки, підв’язки. Тут взагалі не можна нікуди виїжджати. Для мене це та робота, яку робиш і насолоджуєшся, і вона тебе відволікає”, – каже виноградар.

У новому сезоні Валерій планує збільшити кількість теплиць із ранніми огірками та помідорами. Так хоче забезпечити місцевою садовиною та городиною рідну Срібнянщину.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: