НОВИНИ

В Україні держлісгоспи розпочали заготовляти насіння для відновлення лісів

25.08.2020 15:32
cd48130fb46cb3305597fa9781b1d4f0

Круговерть обов’язкових лісівничих справ триває: серед нагальних завдань працівників Смілянського лісгоспу, які необхідно виконати в стислі строки – збір посівного матеріалу з дерев, необхідних для вирощування. Нині настала пора збирати насіння черешні та берези, оскільки воно достигає найпершим. Про це повідомляє Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства, пише agronews.ua.

Березу прикрашають красиві вишукані сережки – саме в них і знаходиться насіння. У період дозрівання ці «прикраси» стають коричневими, а коли їх розтерти у руці, із сережки полетять дрібні крилатки з крихітними насінинками. Їх необхідно ретельно очистити від зайвого. Ця робота надзвичайно кропітка, оскільки насіння дуже легке та дрібне.

Насіння ж черешні звичайної відокремлюють від м’якоті, промивають та просушують у затінку.

Із заготовленого насіння лісівники відбирають середній зразок для отримання класу якості і відправляють його до Українського лісового селекційного центру. Тут насіннєвий матеріал перевіряють на чистоту, схожість, вологість, зараження грибковими захворюваннями і роблять висновок про кондиційність.

Після цього насіння передають у розсадники, де воно буде висіватися. Цьогоріч працівникам лісгоспу необхідно заготовити по 6 кілограмів насіння черешні звичайної та берези повислої.

У жовтні лісівники заготовлятимуть насіння дуба звичайного, дуба червоного, горіха чорного, гледичії колючої. А пізньої осені розпочнеться цикл збирання шишок сосни звичайної.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: