НОВИНИ

На Буковині загинули місцеві лебеді

12.03.2021 17:07
34341848f374f0125c1833d773add7e7

У Чернівцях виявили шокуючу причину загибелі місцевих лебедів. Птахів убили добрі наміри городян. Про це повідомляє у соцмережі зоозахисниця Анна Пелепчук, пише agronews.ua.

Днями три лебеді зі зграї птахів, що зимувала на річці Прут у Чернівцях, померли. Спочатку волонтери подумали, що птахи загинули через пташиний грип. Але щоб з’ясувати точну причину смерті, їхні тіла направили на експертизу до місцевої Держпродспоживслужби. Висновок ветеринарів був несподіваним і шокуючим. Про нього розповіла Любов Штефуряк, начальниця управління безпечності харчових продуктів і ветеринарії Держпродспоживслужби у Чернівецької області.

«Жодна з інфекцій не підтвердилась. Ми подавали зразки на комплексне дослідження та жодного позитивного результату. Це була не заразна етіологія. Грип ми виключили ще на початку. На щастя, обійшлося трьома випадками. Ми пов’язуємо це з годівлею птахів. Люди хотіли як краще, але загодували їх хлібом. Основна причина це все ж таки ентерити. Взагалі це не характерна для лебедів хвороба, але через свіжий хліб так трапляється», — зазначила Любов Штефуряк.

Сьогодні більшість птахів із Прута вже мігрували на озера постійної дислокації. Три дні тому там було 20–30 лебедів, зараз — ще менше. Залишилися найслабші. Люди загодовують їх, створюючи смертельну небезпеку для диких птахів, розповіла зоозахисниця Анна Пелепчук.

Волонтери наполегливо просять не годувати птахів хлібом, бо це їжа їм не притаманна. Лебедів можна годувати кукурудзою, зерном та вівсом.

Нагадаємо, що через загиблих червонокнижних птахів може вибухнути міжнародний скандал.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: