НОВИНИ

На берегах Дунаю поселять нащадків вимерлих тарпанів

31.03.2019 10:32

До Одеської області для подальшого розселення в дельті Дунаю завезли 23 особини коней породи польський коник. Наразі коні знаходяться в селі Орлівка Ренійського району, де проходять карантин і інші необхідні процедури перед випуском в дику природу, пише timer-odessa.

До України тварин привезли з Латвії. Дорогу коники перенесли добре. Коней поділять на дві групи. Одна з них залишиться в районі Орлівки, іншу ж відвезуть в дунайської дельти.

Коники є породою домашніх коней. Однак генетично вони близькі до дикого коня – тарпану, який мешкав в наших краях ще в кінці XIX століття. Вважається, що останній дикий тарпан був убитий в 1879 році в сучасній Херсонській області.

У неволі тарпани прожили трохи довше: останній представник виду помер в звіринці під Миргородом в 1918 році. Однак гени тарпанів збереглися в крові коників, які, власне, є результатом схрещування з тарпанами звичайних домашніх коней.

У наш час схожість коників з тарпанами посилили, відбираючи і схрещуючи між собою особини, які мають найбільш яскраво виражені риси, властиві диким коням. Коники дрібніше звичних коней (хоча і не набагато), мають характерну для тарпанів брудно-бежеву масть з характерною чорною смугою на спині і загострені вуха.

Зараз програми по їх розселенню в дикій природі активно здійснюються в Польщі, Білорусії, Литві та інших країнах. Тепер частиною програми вирішили зробити і Одеську область.

Зокрема, коники, яких доставили в Одесу, є цілком дикими тваринами – народилися і виросли в дикій природі. Вчені вважають, що берега Дунаю в Одеській області стануть для них відмінним новим будинком.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: