ВАЖЛИВО

Милованов оприлюднив позитивні зміни в економіці України: що очікувати в 2020 р

26.01.2020 16:27
1193134

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов оприлюднив на своїй фейсбук сторінці позитивні зміни в економіки України. Повідомляє Агро Ньюз.

“Кругом зрада. Так важко жити. Додам трохи позитиву. Фактами.”,- написав він.

Позитивні зміни в економіки України:

1. В Давосі Президент анонсував пакет привабливих умов для інвесторів. Ці умови розповсюджуються і на українських і на іноземних інвесторів. Інвестори від 100 млн дол отримають персонального «опікуна» від уряду. Вони також будуть мати можливість підписати окрему угоду з урядом України, в якій будуть обговорені пільги, умови, та зобов’язання від уряду та інвестора. Наприклад, якщо потрібно уряд може побудувати станцію УЗ чи гарантувати підключення до енергетичної інфраструктури. Наступне, для учасників приватизації підприємств від 10 млн дол – 5-річні податкові канікули на податок на прибуток. Також, швидке повернення інвестицій в модернізацію: від 2 до 5 років, замість 10 і 12. І нарешті новий міжнародний арбітраж для інвесторів для вирішення суперечок.

2. Восени Світовий Банк покращив свій прогноз стосовно економічного зростання України з 3% до 3,7% у 2020 р. (прогнози для більшості країн не змінилися або переглянуті в бік зменшення).

3. Затверджена на робочому рівні програма з МВФ.

4. Залучаємо зовнішні запозичення під найнижчі відсотки за всю історію незалежності: запозичили 1,25 млрд євро під 4,375% річних (минулого року було 6,75% на рік). Це дозволяє економити 2 млн грн в день на обслуговування боргу – кошти на соціально-економічний розвиток.

5. Макроекономічна стабільність: 4,1% – інфляція (5-річний мінімум); 25,3 млрд дол – золотовалютні резерви (7-річний максимум); держборг зменшився до 52% – порівняно з 80% у 2016 році; економічне зростання України у 2019-му: 3,6 – 4,2% – порівняно із середнім рівнем у 2,5% у світі. (Так, на мою думку потрібна більш м’яка монетарна політика – нижча ставка та вищий курс. Але все інше виглядає дуже добре.)

6. Успішно пройшли два перших концесійних конкурси. «Рисоіл-Херсон» інвестує у близько 300 млн грн (інвестиційні зобов’язання). Заявкою передбачається висока ставка змінного концесійного платежу, сума якого складе 12 млн грн. одноразово та 7% доходу щорічно. Крім того, переможець вкладе понад 18 млн грн в місцеву інфраструктуру. QTerminals, провідний портовий оператор Катару, інвестує в Ольвію: щорічні концесійні платежі – 82 млн грн; інвестиційні зобов’язання – 3,4 млрд гривень (за 5 років); кошти для розвитку місцевої інфраструктури – 80 млн грн.

7. Критична проблема економіки України – дуже маленьких інвестиції в розвиток та відсутність модернізації. Ми хочемо щоб 2020 став роком повноцінного відновлення кредитування та інвестицій. Тому – інвестиційний пакет ініціатив від Президента. Але також ми маємо створити можливості для малого бізнесу. Отже, в лютому стартує програма доступних кредитів для бізнесу 5-7-9. Це – тільки перший крок великої програми доступних кредитів. На осінь плануємо вийти з іпотекою під 10-12 річних.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: