ВАЖЛИВО

Микола Сольський роз’яснив аграріям всі аспекти закону № 2194

13.05.2021 15:33
Screenshot_13

Ухвалений 28 квітня законопроект 2194 і понад 3100 правок до нього спричинили чималий суспільний резонанс. Зокрема і через численні заяви різних політичних сил про негативні наслідки  документа для українського фермерства. Щоб розібратись, де в цих заявах правда, а де маніпуляції, Всеукраїнський Конгрес Фермерів організував онлайн-зустріч з головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної і земельної політики Миколою Сольським. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнського Конгресу Фермерів, пише agronews.ua  

Продаж землі іноземцям

«Заяви про продаж землі іноземцям – чиста спекуляція. 2194 ніяким чином не міняв ухвалений раніше закон, який визначає, що купувати землю можуть громадяни України і юридичні особи зареєстровані в Україні», – заявив голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський. 

Також іноземці не можуть користуватися переважним правом при викупі земельної ділянки – таку угоду просто ніхто не зареєструє. Щодо змін цільового призначення земель і ймовірні схеми купівлі землі саме через такий крок, Сольський зауважив, що це просто буде невигідно.

Зміна цільового призначення земельних ділянок:

Відповідно до закону 2194, місцева громада визначає план просторового розвитку всієї території: «наприклад, там дорога, там будівництво заводу, там школа. Потім розробляє документацію і вносить в кадастр. Це один з шарів кадастрової карти.

Громадянин України може поміняти цільове призначення в кадастрі за своєю заявою, в тому числі і с/г, але за умови, що його бажання збігається з бажанням громади. Не можна в односторонньому порядку змінити цільове призначення землі, якщо громада цього не хоче. Але громада хоче на цій землі щось своє, а власник не хоче – його ніхто не змусить», – повідомив голова аграрного комітету.

Знищення заповідних зон

Заповідники ніхто безконтрольно не нищитиме. Навпаки, громада може зробити резервування певних земель і надати їм статус природно-заповідного фонду. 

«Норми про продаж природоохоронних зон в 2194 немає. Змінилось тільки по корисності ґрунтів, на якій до цього немало заробляли. В частині лісів – теж жодних змін: державні ліси і заповідники не передаються місцевим громадам», – пояснює Сольський.

Зняття верхнього шару ґрунту

Норма в 2194 не про безконтрольне вивезення українських чорноземів, а про спрощення дозвільної документації:

«Задача – спростити життя  тим, хто хоче щось робити для економії часу. Зняття верхнього шару проводиться під час будівництва дороги, для прокладення інтернету, будівництва. Тепер замість десятка дозволів треба замовити проект землеустрою. Але якщо вимог землеустрою недотримано, тоді штраф, бо контроль залишається», – зауважив нардеп.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: