НОВИНИ

МВФ ніколи не вимагав від України саме такої моделі ринку землі, – Гройсман

10.04.2020 16:02
https://agronews.ua/

Міжнародний валютний фонд не вимагав від України ринку землі, який затвердила Верховна Рада, прийнявши відповідний закон у ніч на 31 березня, заявив екс-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман  в ефірі “112.Украіна”, пише agronews.ua.

“Я переконаний, що МВФ не вимагав такої моделі ринку. МВФ говорить: ми як банк, ми даємо гроші, коли вам вони потрібні. Але покажіть, що всі активи держави якісно і публічно працюють. МВФ не ставить питання продати землю великим латифундіям. Вони кажуть: зробіть, щоб цей актив працював на економіку держави”, – сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що головною проблемою закону стало те, що з документа не зникла норма, яка дозволяє концентрувати 10 тис. га в одних руках і надає юридичним компаніям право купувати землю. Вона відстрочена до 2024 року. І це головна підступність закону. Очевидно, що до 2024 року великий капітал не матиме ресурсів купувати великі земельні обсяги – через економічну кризу. І по 100 га купувати так само не будуть – фермерам це не цікаво. Але потім, з настанням економічного відновлення, великі компанії отримають не тільки ресурси, але і можливості відразу скупити стільки землі, скільки буде потрібно.

“У такому вигляді закон не повинен був бути прийнятий. На мій погляд, логіка повинна бути такою. Землю можуть купити тільки люди. Далі має бути створений фонд, куди прийде фермер, отримає кредит на 25 років під відсоток інфляції, купить землю і буде працювати на ній, створювати продукт і робочі місця. Це має логіку. Не може бути метою просто продаж землі. Мета реформи – запустити оборот земель, щоб з’явився фермерський клас”, – вважає екс-прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман зазначив, що продаж землі великим компаніям означає занепад села і остаточне перетворення України на сировинний придаток.

“Ми будемо тільки вирощувати зерно. А фермер ніколи не дасть стати сировинним придатком. Тому що фермер – реальний патріот”, – підкреслив політик.

На думку Гройсмана, зараз у земельній реформі головне не допустити повторення історії з продажем індіанцями острова Манхеттен (Нью-Йорк) голландським підприємцям.

“Манхеттен придбали за 30 доларів. І я не хочу, щоб з українцями вчинили так, як з індіанцями. Саме тому до 2024 року норму про 10 тис. га для юросіб треба прибрати”, – підсумував Володимир Гройсман.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: