НОВИНИ

Мораторій на перевірки бізнесу під час карантину – роз’яснення Мінекономіки

25.05.2020 15:32
https://agronews.ua/

В Україні налічується мінімум дві великі категорії перевірок. Перша категорія, на яку є мораторій під час карантину — це т. зв. державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Він ідентифікується за сферами контролю, а НЕ за органами. Тобто у тієї ж Держпродспоживслужби біля 15 сфер контролю, і одні з них підпадають під дію мораторію (наприклад, захист рослин), інші — ні (наприклад, окремо виділене державне регулювання цін). Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки, пише agronews.ua.

Під мораторій потрапляють  перевірки пожежної безпеки, охорони праці, екологічні перевірки тощо (всього більше 80 сфер). Весь цей вид контролю регулюється Законом України №877 від 05.04.2007 “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” .

Цим самим законом встановлено всі базові правила проведення перевірок, а також саме для цього виду контролю поширюється дія інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) — так званий Інспекційний портал. На ньому для таких перевірок публікуються плани, результати, звіти про виконання планів.

Друга категорія — це перевірки, які здійснюються у сферах, що не підпадають під дію цього закону (ст. 2 ЗУ 877): 

1. валютного контролю; 

2. податкового контролю; 

3. митного контролю; 

4. державного експортного контролю (крім деяких питань космічної діяльності); 

5. контролю за дотриманням бюджетного законодавства; 

6. банківського нагляду; 

7. державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції; 

8. державного нагляду (контролю) в галузі телебачення і радіомовлення; 

9. державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг; 

10. законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг; 

11. державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції. 

Окремо варто зупинитися на державному ринковому нагляді та контролі нехарчової продукції. Контроль у цій сфері здійснюють 7 органів згідно з переліком видів продукції, що підлягає контролю.

Серед цих органів Держпраці, ДСНС, Держпродспоживслужба. Усі вони, з одного боку, перебувають під мораторієм для більшості з їхніх сфер контролю, але можуть здійснювати будь-які перевірки у частині ринкового нагляду.

Законами 530-ІХ та 533-ІХ на час карантину заборонені планові перевірки для першої категорії та податкові перевірки з деякими винятками.

Отже, три важливі висновки про перевірки:

* перевірки під час карантину можливі

* перевірки другої категорії НЕ підпадають під мораторій (за винятком податкових, заборонених окремо);


* перевірки другої категорії НЕ відображаються на Інспекційному порталі inspections.gov.ua


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: