НОВИНИ

Молочна галузь в Україні під загрозою зникнення

22.04.2022 11:02
1000x600_21_de8bc214ddd1f30d619eac1e2a77861d@1851x1111_0xac120003_2961849941635803492

Через війну ситуація в молочній галузі залишається напруженою, але позитиву трохи більше, ніж на початку вторгнення. Після зупинки багатьох молочних заводів у перші дні російської агресії в березні спостерігали відновлення обсягів переробки сировини. Про це повідомив партнер проєктів «Інфагро» Максим Фастєєв, передає AgroPortal.ua, пише agronews.ua.

«На тлі визволення північних територій в квітні також була хвиля перезапуску досить крупних потужностей, насамперед у Київській, Сумській, а також у Миколаївській та Чернігівській областях», — зазначає експерт.

Він пояснює, що через такі фактори як анексія територій, руйнування виробничої і логістичної інфраструктури, міграція населення в перший місяць війни спостерігалось суттєве падіння попиту на молочну продукцію. Ціни на сировину, відповідно, також відчутно знизились.Максим Фастєєв, партнер проєктів «Інфагро»

«Щоб підтримувати економічні показники, сільгосппідприємства змушені були оптимізувати раціони годівлі і, відповідно, знизити надої. Обмеження пропозиції сировини паралельно з відновленням логістики всередині країни і стартом програми держзакупівлі молочних товарів збалансувало ринок у березні, закупівельні ціни на сировину перестали знижуватися і почали поступово відновлюватися. На кінець квітня ми вже бачимо, що вартість сировини майже повернулась до довоєнного рівня»

За його словами, попит на молочку підтримується відновленням роботи мереж і фудсервісу, а також продовженням програми держзакупівель і спробами налагодження експортних каналів збуту. 

«Попри це оператори наразі відчувають значне здорожчання затрат і брак операційних коштів, а значна кількість ферм і заводів взагалі лишаються пошкодженими або непрацюючими. Віримо в ЗСУ, повернення всіх українських територій і відновлення функціонування нормального життя на них, зокрема і молочного ланцюга від поля до столу», — зазначає Максим Фастєєв.

Читайте також: Рада пропонує спростити використання землі під час воєнного стану .



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: