НОВИНИ

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції до 14%

27.01.2021 17:25
sistemu-rizikiv-z-pdv-bude-timchasovo-zupineno-10570

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції – з 20 до 14%. Відповідний законопроєкт було направлено на підпис (законопроєкт №3656). Це один з перших випадків коли зниження ставки ПДВ активно підтримується і Міністерством фінансів, і Державною податковою службою України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України, пише agronews.ua.

Светлана Воробей пояснює, що операції з сільськогосподарською продукцією також найчастіше використовуються при формуванні штучного «скрученого» ПДВ.

Таким чином, зменшення суми ПДВ, яку шахраї сподіваються отримати у вигляді відшкодування з бюджету, зробить «скрутки» з сільськогосподарською продукцією неефективними та не цікавими, а аграрний ринок – прозорим та прогнозованим.

При цьому, впроваджуючи такий інструмент боротьби зі «скрутками», держава не втратить надходжень до бюджету, оскільки всі сільськогосподарські товари, на операції з якими знижується ставка ПДВ, є товарами проміжного споживання (сировиною), що практично не реалізуються кінцевому споживачу.

Такі товари використовуються переробною промисловістю для виробництва інших товарів вже кінцевого споживання, на операції з якими ставка ПДВ залишається 20%. Тобто, ПДВ буде сплачено до бюджету повною мірою, але з одноразовою затримкою у 2-3 місяці, протягом яких сировина перетвориться у продукти кінцевого споживання.

У разі експорту сировини, значно зменшиться бюджетне відшкодування ПДВ з таких операцій на суму близько 13 млрд грн на рік за рахунок припинення «скруток» з сільськогосподарською продукцією.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: