НОВИНИ

Мінекономрозвитку пропонує коньяк України зробити повністю імпортним – Укрвинпром

11.06.2020 10:32
https://agronews.ua/

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на своєму сайті опублікувало для обговорення проект наказу «Про внесення змін до Правил виробництва коньяків України». Проектом пропонується прибрати вимоги щодо обов’язкового використання як в ординарних так і марочних коньяках України сировини вітчизняного походження. Фактично пропонується коньяк України зробити на 100% імпортним. Про це повідомляє пресслужба Укрвинпром, пише agronews.ua.

Згідно з діючими Правилами виробництва коньяків України, починаючи з лютого минулого року, мінімальна частка вітчизняних коньячних спиртів при виготовленні ординарного коньяку України повинна складати 15% і щороку вона збільшуватиметься, доки не досягне позначки у 85%.

“Дотримання діючих Правил забезпечує збереження автентичного українського продукту коньяк України та відповідає європейському законодавству. Тоді як запропоновані зміни призведуть до повного знищення автентичного українського продукту – коньяку України”, – підкреслив Володимир Кучерненко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром».

Він додав, що використання спиртів коньячних, матеріалів і речовин неукраїнського походження при виробництві коньяків України без будь-яких обмежень призведе до знищення вітчизняного виноградарства та буде значним стимулом для залучення інвестицій у закладення виноградних насаджень суб’єктами господарювання інших країн світу.

Варто нагадати, що лише за наявності повного технологічного циклу виробництва коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією, включаючи викурку та витримку, виробникам видається ліцензія на провадження діяльності. Крім того, на сьогодні український ринок здатний самостійно забезпечити власні потреби в коньячних спиртах вітчизняного походження.

“Важко уявити, що французькі виробники коньяку або виробники інших країн, що створюють національний автентичний продукт, використовують 100% імпортну сировину. Це не можливо! А Україна, яка бажає стати дійсно європейською державою, впроваджуючи систему географічних зазначень дозволяє собі подібні порушення сталих міжнародних виноробних практик, купує імпортні коньячні спирти не завжди належної якості та створює умови, за яких українці мають споживати другосортні «вітчизняні» напої”, – наголосив Кучерненко.

За його словами, такі зміни лобіюються тими хто не зацікавлений в розвитку української індустрії, в тому числі і ботлерами та вносять колізійні зміни до законодавства. Прийняття запропонованого наказу прискорить процес стагнації української виноградно-виноробної галузі тоді як в умовах пандемії COVID-19 в інших країнах світу активно підтримують саме своїх виробників не дивлячись на будь які міжнародні зобов’язання.

“В тій же Європі зокрема впроваджується «кризова дистиляція», окремий пакет виключних заходів з підтримки сектору вина, спрямованих на підтримку виробників та недопущення скорочення робочих місць”, – підсумував він.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: