ВАЖЛИВО

Мін’юст заведе особову справу на кожного держреєстратора України

08.12.2019 19:28
4133

Кабінет Міністрів ухвалив зміни до Порядку контролю в сфері державної реєстрації, покликані припинити роботу чорних реєстраторів. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Онищук, передає Юрліга.

Серед основних новацій цього нормативно-правового акта – впровадження нових критеріїв моніторингу та спеціальної перевірки діяльності державного реєстратора в реєстрах, встановлення чіткої диференціації санкцій за порушення в сфері держреєстрації та впровадження тестування тільки для осіб, вперше які планують почати роботу в державних реєстрах.

У нові критерії моніторингу включені:

– скасування записів в реєстрах;

– проведення реєстраційних дій з порушенням термінів, визначених законами;

– проведення державної реєстрації припинення обтяжень права власності та інших речових прав, похідних від права власності, на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва (крім випадку проведення такого реєстраційного дії державними і приватними виконавцями);

-проведення держреєстратором реєстраційних дій протягом року з дня призначення на відповідну посаду суб’єктом держреєстрації, з дня призначення на посаду державного нотаріуса або з дня реєстрації приватної нотаріальної діяльності, а також протягом шести місяців з дня відновлення доступу державному реєстратору до реєстрів.

За словами Оніщук, критерії виписувалися на підставі узагальнення результатів розгляду скарг. Найбільше зловживань криються саме в таких діях реєстраторів.

“Що стосується спецперевірки державного реєстратора, вона буде проводитися за заявою суб’єкта – органу місцевого самоврядування, який має намір призначити на посаду державного реєстратора”, – зазначила заступник Міністра.

До такої заяви майбутній роботодавець буде докладати трудову книжку, диплом, паспорт і код майбутнього держреєстратора.

Особа, в діях якого в результаті спеціальної перевірки діяльності державного реєстратора в реєстрах буде встановлено одноразову грубе або неодноразове порушення законів в ході проведених реєстраційних дій в реєстрах, буде вважатися не пройшли спеціальну перевірку і не може бути призначена на посаду державного реєстратора або виконувати його функції.

“На кожного реєстратора в Мін’юсті нарешті буде окреме особиста справа, всіх перерахуємо і ідентифікуємо. Кожного, хто спробує подати підроблені документи – відразу передамо правоохоронцям “, – зазначила Ольга Онищук.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: