НОВИНИ

Мікропластик засвоюється і накопичується в рослинах, – науковці

24.06.2020 18:32
https://agronews.ua/

Вчені з Університету Массачусетсу спільно з колегами з Шаньдунського університету в Китаї вивчили поведінку мікропластика в ґрунті й з’ясували, що він засвоюється і накопичується в рослинах. Про це повідомляє Nature пише agronews.ua.

За словами вчених, результати дослідження дають прямі докази того, що нанопластинки можуть накопичуватися в рослинах.

“Цей процес може мати як прямі екологічні наслідки, так і непрямі, у вигляді небезпечних харчових продуктів. Повсюдне використання пластику призводить до величезної кількості пластикових відходів. Наші експерименти доводять, що поглинання і накопичення нанопластів відбувається у рослин на тканинному і молекулярному рівнях”, – розповів Баошан Сін, вчений-еколог і співробітник Шаньдунського університету.

Баошан Сін зазначає, що нанопластичні частинки можуть бути такими ж маленькими, як білок або вірус. Вивітрювання і руйнування змінюють фізичні і хімічні властивості пластику, надають йому поверхневі заряди.Тому частинки навколишнього середовища відрізняються від незайманих полістирольних нанопластів, часто використовуваних в лабораторії.

Для того, щоб підтвердити або спростувати гіпотезу, вчені вирощували рослини роду резуховидка — арабідопсис в  ґрунті, змішаної з нанозопластами, які мали різні заряди. Це було потрібно, щоб в результаті оцінити масу рослин, їх зростання, вміст хлорофілу і ріст коренів. Через сім тижнів з’ясувалося, що біомаса і висота рослин, що зазнали впливу нанопластів, була нижчою.

“Це означає, що нанопласти скоротили загальну біомасу рослин. В результаті, у таких рослин зменшилася біомаса, це відіб’ється на врожаї і поживної цінності плодів”, – підкреслюють у повідомленні.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: