АГРОВІДЕО

Метровий шар клею на дні річки і десятки тисяч загиблих риб: результати скидів Понінківської фабрики

20.04.2019 11:55

12 квітня близько 22 години КП “Понінківська картонно-паперова фабрика” почала скидати нечистоти у річку Хомора. Це вже другий випадок за останні дні. Про чергове зливання відходів виробництва фабрики повідомив у Facebook активіст із Першотравенська Олександр Коваленко:

“Пройшла лише доба, а Понінківська картонно-паперова фабрика робить черговий скид у річку Хомора. У Баранівці після вчорашнього [11 квітня] скиду були вагони мертвої риби. Вода сива, пінить, сморід страшенний просто”.

11 квітня Олександр Коваленко повідомляв, що фабрика у Понінці посеред білого дня скидає неочищені стоки у притоку Случі – Хомору. Наступного дня у Баранівці почала випливати мертва риба. Екологи склали акт, де зазначили, що “виявлено загиблих риб: лящ – 13 993 екз., плітка – 9010 екз., сом – 100 екз., короп – 500 екз., окунь – 1500 екз. Всього 25 тис. 103 екземпляри риби. Завданих збитків ми нарахували 14 млн 373 тис. 345, 05 грн. Сума завданих збитків обраховувалась за методикою прямих збитків і збитків від втрати потомства”.

За повідомленням  Novograd City, Аня Собецька, активістка, яка не один рік займається проблемою Случі, показала два відеоролики, що знаті під водою. Перший – за 50 метрів від труби, через яку роблять скиди. Відео жахливе – на дні річки лишень шар біло-сірої речовини. Інший – вище від труби. І різниця шокує – там повноцінна річка із водоростями та своєю фауною.

Активістка висловила припущення, що, можливо, міністрові екології та природних ресурсів Остапові Семераку фабрика «дякує» за те, що він закриває очі на цю екологічну катастрофу, адже десятки листів і звернень до нього залишаються без дії.

– Варто переходити до радикальних дій. Простими листами ми нічого не доб’ємось ні від міністра екології, ні від інших служб, – висловив думку міський голова Баранівки Анатолій Душко.

Після бурхливих обговорень вирішили написати ультимативний лист до Семерака: або він якимось чином закриває фабрику до 25 квітня, або 25 квітня будуть радикальні дії.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: