У рамках реформи системи шкільного харчування, яка здійснюється за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, Мінекономіки затвердило Методичні рекомендації щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки, пише agronews.ua.
Затвердження Методичних рекомендацій є реакцією на результати комплексного обстеження 500 українських шкіл, яке виявило ряд проблем в сучасній системі шкільного харчування, у тому числі пов’язаних із процедурами закупівель.
Мета Методичних рекомендацій – допомогти зацікавленим особам в організації і проведенні закупівель, які здійснюються у сфері харчування в закладах освіти, в частині:
✔️ підготовки тендерної документації;
✔️ визначення характеристик предмета закупівлі;
✔️ встановлення кваліфікаційних критеріїв для учасників закупівель;
✔️ переліку документів, які необхідні для підтвердження відповідності встановленим кваліфікаційним критеріям.
Методичні рекомендації ґрунтуються на вимогах Закону України “Про публічні закупівлі” і враховують особливості, які містить Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.
«Дотримання Методичних рекомендацій допоможе замовникам та учасникам публічних закупівель організовувати і проводити тендери у сфері організації харчування в закладах освіти у повній відповідності до чинного законодавства, а також попередити ймовірність постачання до шкільних їдалень небезпечних або неякісних харчових продуктів», – підкреслив заступник Міністра Сергій Глущенко.