НОВИНИ

Мексиканський огірок може конкурувати з традиційними овочевими культурами на півдні України

07.11.2019 14:51
s1200

Чайот є популярною рослиною в пермакультурі, оскільки він забезпечує високу віддачу при мінімальних зусиллях. З однієї рослини можна отримати близько 300 плодів. Урожайність комерційних плантацій досягає 28 т/га. Науковці рекомендують цю культуру до широкого випробування і поширення на Півдні України. Незвичайний овоч має багато назв, але найбільш розповсюдженою є Чайот або мексиканський огірок, пише agro-yug.com.ua.

Ціна в України за 1 кг чайоту, завезеного з Коста-Ріки, становить 290 грн. В Одеській області чайот вирощують розсадним способом у теплицях. Ціна тепличного овоча у місцевих виробників сягає 140 грн/кг.

На відміну від інших гарбузових форм, мексиканський плід має єдине насіння завдовжки з палець. Поза плодової м’якоті насіння швидко обвітрюється та втрачає схожість, тому, щоб насіння збереглися для посадки на наступний рік, його поміщають у зволожену вату при температурі плюс 50°С, у поліетиленовий мішечок. При тривалому зберіганні насіння слід періодично переглядати та бракувати ті кісточки, які почали гнити.

В основному екзотичну рослину вирощують, як овоч, але зазвичай створюють конструкцію, по який є можливість плестися. За такої конструкції зручніше збирати плоди. Ще одним плюсом чайоту є те, що його можна вирощувати як у відкритому ґрунті, так й у теплиці. Вирощування у закритому ґрунті є своєрідною гарантією того, що плоди визріють. Агротехнічні вимоги до культивування не складні та дуже схожі на вимоги вирощування гарбузових культур.

«Чайот — рослина короткого світлового дня. Плоди починають визрівати в серпні-вересні, коли світловий день триває не більше ніж 12 годин. Саджають заморський огірок як картоплю, цілим плодом, але заглиблюють його у ґрунт на 2/3 довжини. Перед посадкою плоди тримають на світу до того часу, коли на них з’являться зелені ростки. Забирають плоди восени вибірково, по мірі дозрівання. Зібрані в кінці вересня, вони можуть зберігатися при кімнатній температурі до травня наступного року. Після того, як плоди зібрано, батоги зрізають на висоті 8-10 см від кореневої шийки. Для того, щоб рослина не замерзла її рекомендується вкривати мульчею та підгортати ґрунт», — йдеться в повідомленні.

Основною корисною особливість чайоту є широкий спектр господарського використання. Він майже повністю їстівний — від плодів до коренів. Особливу харчову цінність має плід, вага якого в середньому складає 500-600 г. Він соковитий, солодкий на смак та дуже корисний. Вміщує в собі 19 амінокислот, 8 з них є незамінними. Також до складу плоду входять вітаміни та протеїн. Але основна цінність чайоту це наявність в ньому лізину — амінокислоти, яка потрібна людині для здорового функціонування організму.

Південь України славиться своїми виноградниками. Чайот саме та культура, яку можна вирощувати на виноградних лозах. Тому існує можливість отримувати не тільки врожай винограду, але й одночасно на тій самій плантації зібрати врожай. До того ж, як нова теплична культура, чайот може скласти конкуренцію не тільки огіркам, але й картоплі, шпинату та спаржі.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: